Sałatka z czarnej soczewicy i smażonych pieczarek w sosie z miodu i octu balsamicznego, z dodatkiem rukoli
Author: Cooking dfor Emily
Ingredients
1 szklanka czarnej (lub brązowej) soczewicy
½ kg pieczarek
5 łyżek oliwy
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
sól, pieprz do smaku
dwie garście rukoli
Instructions
Soczewicę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przestudzić.
Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.
Na dużej patelni rozgrzać pół łyżki oliwy, wrzucić połowę pieczarek i smażyć na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż się zarumienią, posolić pod koniec smażenia – przełożyć do miski.
Tak samo postąpić z pozostałą częścią pieczarek, zdjąć z patelni.
Cebulę i czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę, przesmażyć aż się zarumieni, dodać czosnek i smażyć koleją minutę.
Na patelnię dodać pozostałą część oliwy, masło, przełożyć pieczarki, dodać sok z cytryny, ocet balsamiczny i miód – wymieszać aż wszystko się dobrze połączy, posolić i popieprzyć.
Dodać soczewicę i wszystko wymieszać dokładnie, w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem albo cytryną.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/salatka-z-soczewicy-z-pieczarkami-i-rukola/