Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem
Prep time
Cook time
Total time
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pomidorami, białym serem i boczkiem - lekka, bez dodatku sosu, z tego co latem najlepsze
Author: Cooking for Emily
Serves: 6
Ingredients
ok 800 g ziemniaków
2 nieduże cukinie
2 ząbki czosnku
200 g wędzonego boczku
100 g białego sera
1 łyżka ziół prowansalskich
3 pomidory
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
⅓ łyżeczki oregano
sól,pieprz do smaku
Instructions
Cukinię obrać ( jak młoda cukinia to można pozostawić ze skórką) i pokroić w kostkę , posolić i odstawić na sitko.
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i zagotować w wodzie - gotować przez ok 5 minut i przełożyć na durszlak do przestygnięcia.
Cukinię odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła.
Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym.
Ser pokruszyć, czosnek posiekać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
Połowę ziemniaków ułożyć warstwą na dnie, posolić i popieprzyć,.
Cukinię wymieszać z czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać.
Wyłożyć na ziemniaki.
Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/zapiekanka-ziemniaczana-cukinia/