Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pomidorami, białym serem i boczkiem - lekka, bez dodatku sosu, z tego co latem najlepsze
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • ok 800 g ziemniaków
  • 2 nieduże cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku
  • 100 g białego sera
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 3 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ⅓ łyżeczki oregano
  • sól,pieprz do smaku
Instructions
  1. Cukinię obrać ( jak młoda cukinia to można pozostawić ze skórką) i pokroić w kostkę , posolić i odstawić na sitko.
  2. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i zagotować w wodzie - gotować przez ok 5 minut i przełożyć na durszlak do przestygnięcia.
  3. Cukinię odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła.
  4. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym.
  5. Ser pokruszyć, czosnek posiekać.
  6. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
  7. Połowę ziemniaków ułożyć warstwą na dnie, posolić i popieprzyć,.
  8. Cukinię wymieszać z czosnkiem, boczkiem i serem, dodać zioła prowansalskie i wymieszać.
  9. Wyłożyć na ziemniaki.
  10. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą.
  11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/zapiekanka-ziemniaczana-cukinia/