Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami, idealne żeby przełożyć, lub posmarować kremowym serkiem
Ingredients
  • 2 i ⅓ szklanki mąki
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • kostka masła (200 g)
  • 2 jajka
  • ⅔ szklanki jogurtu
  • 1 szklanka owoców ( mieszanka jeżyn i malin lub same maliny)
  • trochę jogurtu do posmarowania wierzchu
  • 1 łyżka cukru do posypania
Instructions
  1. W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i wiórki.
  2. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
  3. Dodać jajka i jogurt, zagnieść ciasto.
  4. Dodać owoce i bardzo delikatnie wmieszać do ciasta ( to jest dosyć trudny moment bo owoce się rozgniatają a ciasto zaczyna się lepić od soku -ważne żeby nie porozgniatać za bardzo owoców i jednocześnie wmieszać je w miarę równo w ciasto.
  5. Ciasto wyłożyć na powierzchnię dobrze posypaną maką, posypać po wierzchu obficie mąką i rozwałkować nie za cienki placek ( ok ½ - 1 cm na grubość).
  6. Za pomocą szklanki wykroić ciastka.
  7. Przekładać ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  8. Blachę przed pieczeniem umieścić na co najmniej 30 minut w lodówce.
  9. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, ciastka lekko posmarować jogurtem po wierzchu ( ja użyłam pędzelka) i posypać cukrem.
  10. Piec ok 25-30 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/kruche-kokosowe-ciastka-z-jezynami-i-malinami/