Kruche, kokosowe ciastka z jeżynami i malinami, idealne żeby przełożyć, lub posmarować kremowym serkiem
Ingredients
2 i ⅓ szklanki mąki
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki wiórków kokosowych
szczypta soli
kostka masła (200 g)
2 jajka
⅔ szklanki jogurtu
1 szklanka owoców ( mieszanka jeżyn i malin lub same maliny)
trochę jogurtu do posmarowania wierzchu
1 łyżka cukru do posypania
Instructions
W misce wymieszać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i wiórki.
Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
Dodać jajka i jogurt, zagnieść ciasto.
Dodać owoce i bardzo delikatnie wmieszać do ciasta ( to jest dosyć trudny moment bo owoce się rozgniatają a ciasto zaczyna się lepić od soku -ważne żeby nie porozgniatać za bardzo owoców i jednocześnie wmieszać je w miarę równo w ciasto.
Ciasto wyłożyć na powierzchnię dobrze posypaną maką, posypać po wierzchu obficie mąką i rozwałkować nie za cienki placek ( ok ½ - 1 cm na grubość).
Za pomocą szklanki wykroić ciastka.
Przekładać ciastka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
Blachę przed pieczeniem umieścić na co najmniej 30 minut w lodówce.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, ciastka lekko posmarować jogurtem po wierzchu ( ja użyłam pędzelka) i posypać cukrem.
Piec ok 25-30 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/kruche-kokosowe-ciastka-z-jezynami-i-malinami/