Kremowe kaszotto z kurkami i śmietaną, z dodatkiem parmezanu i koperku
Serves: 3
Ingredients
2 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g kurek
200 g kaszy gryczanej niepalonej
1,5 litra wywaru warzywnego
sól, pieprz do smaku
łyżka soku z cytryny
100 ml śmietany 18%
pół pęczka koperku
1 łyżka masła
50 g parmezanu
Instructions
Cebule i czosnek posiekać.
Kurki oczyścić i pokroić w drobniejsze kawałki.
Na dużej patelni albo w garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut aż się lekko zarumieni, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.
Dodać kurki i zwiększyć ogień.
Smażyć ok 7-10 minut, aż woda z kurek w większości wyparuje.
Dodać kaszę i połowę wywaru, gotować co jakiś czas mieszając, dodać resztę wywaru i gotować w sumie ok 20 minut aż kasza zmięknie.
Gdyby całość była zbyt gęsta dodać trochę wody.
Doprawić solą i pieprzem.
Na koniec dodać śmietanę ( dobrze do niej wcześniej dodać kilka łyżek gorącego płynu z patelni i zmieszać), sok z cytryny i koperek - wymieszać i gotować kolejne 2-3 minuty.
Wyłączyć gaz, dodać masło i parmezan, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut, przed podaniem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/kremowe-kaszotto-z-kurkami/