Kremowe kaszotto z kurami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kremowe kaszotto z kurkami i śmietaną, z dodatkiem parmezanu i koperku
Serves: 3
Ingredients
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g kurek
  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 ml śmietany 18%
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 50 g parmezanu
Instructions
  1. Cebule i czosnek posiekać.
  2. Kurki oczyścić i pokroić w drobniejsze kawałki.
  3. Na dużej patelni albo w garnku o grubym dnie rozgrzać masło, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut aż się lekko zarumieni, dodać czosnek i smażyć kolejną minutę.
  4. Dodać kurki i zwiększyć ogień.
  5. Smażyć ok 7-10 minut, aż woda z kurek w większości wyparuje.
  6. Dodać kaszę i połowę wywaru, gotować co jakiś czas mieszając, dodać resztę wywaru i gotować w sumie ok 20 minut aż kasza zmięknie.
  7. Gdyby całość była zbyt gęsta dodać trochę wody.
  8. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Na koniec dodać śmietanę ( dobrze do niej wcześniej dodać kilka łyżek gorącego płynu z patelni i zmieszać), sok z cytryny i koperek - wymieszać i gotować kolejne 2-3 minuty.
  10. Wyłączyć gaz, dodać masło i parmezan, wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut, przed podaniem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/kremowe-kaszotto-z-kurkami/