Owsiane ciasto ze śliwkami i migdałami
- 180 g masła
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki (orkiszowa, owsiana albo pszenna)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki płatków migdałowych
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 600 g śliwki węgierki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Masło rozpuścić.
- W misce wymieszać płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i pokruszone płatki migdałowe.
- Wlać masło i wymieszać na kruszonkę.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w kwadratowej 24cmx24cm)
- Na dno wyłożyć ⅔ ciasta i ugnieść na spodzie.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
- W tym czasie wypestkować śliwki i każdą przekroić na połowę, wymieszać z cynamonem i cukrem.
- Wyłożyć na spód ciasta na płasko, wysypać na wierzch resztę kruszonki i lekko ugnieść.
- Piec jeszcze 30 minut.
- Ostudzić przed pokrojeniem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/owsiane-ciasto-ze-sliwkami-i-migdalami/
3.5.3251