Owsiane ciasto ze śliwkami i migdałami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Proste ciasto ze śliwkami na bazie płatków owsianych i migdałów. Pasuje do niego jogurt naturalny albo gałka lodów.
Ingredients
  • 180 g masła
  • 1 i ½ szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki (orkiszowa, owsiana albo pszenna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 600 g śliwki węgierki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
Instructions
  1. Masło rozpuścić.
  2. W misce wymieszać płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i pokruszone płatki migdałowe.
  3. Wlać masło i wymieszać na kruszonkę.
  4. Formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam w kwadratowej 24cmx24cm)
  5. Na dno wyłożyć ⅔ ciasta i ugnieść na spodzie.
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut.
  7. W tym czasie wypestkować śliwki i każdą przekroić na połowę, wymieszać z cynamonem i cukrem.
  8. Wyłożyć na spód ciasta na płasko, wysypać na wierzch resztę kruszonki i lekko ugnieść.
  9. Piec jeszcze 30 minut.
  10. Ostudzić przed pokrojeniem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/08/owsiane-ciasto-ze-sliwkami-i-migdalami/