Zupa z pieczonych pomidorów z chipsami z parmezanu i kaszy quinoa
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Gęsta, esencjonalna zupa z pieczonych pomidorów z czosnkiem i marchewką podana z prostymi chipsami z kaszy quinoa z paremzanem
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • ZUPA
  • 1,5-2 kg pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • garść bazylii albo natki pietruszki
  • sól, pieprz i trochę cukru do smaku
  • 4 łyżki śmietany (można pominąć)
  • CHIPSY
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy quinoa
  • ½ szklanki startego parmezany
Instructions
  1. Marchewki obrać i pokroić w cieńsze kawałki.
  2. Czosnek obrać, pomidory przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych.
  3. Na danie naczynia do zapiekania ułożyć czosnek i marchewki, na to ułożyć pomidory i pokropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 minut.
  4. Po wyjęciu z piekarnika do blendera przełożyć marchewki, bazylię (lub pieruszkę) i czosnek - wlać część wywaru i zblendować, przełożyć do garnka.
  5. Pomidory przełożyć do blendera i zalać resztą wywaru i dokładnie zblendować ( być może trzeba to będzie zrobić w 2 turach). Zblendowne pomidory przelać do garnka przez sitko, przetrzeć, żeby na sitku zostały tylko pozostałości skórki i pestki.
  6. Całość zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem ( można też dodać sok z limonki)
  7. Śmietanę przełożyć do miski, dodać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i przelać do zupy.
  8. Zamieszać i wyłączyć gaz.
  9. Piekarnik nagrzać do 190 stopni, formę do pieczenia wyłożyć papierem.
  10. Kaszę zmieszać z parmezanem.
  11. Na blachę wykładać kupki kaszy z parmezanem, zostawiając między nimi trochę miejsca (chipsy się rozleją lekko). Piec ok 10-15 minut aż chipsy się rozleją i zarumienią. Ostudzić przed zdjęciem z blachy.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/09/zupa-z-pieczonych-pomidorow-z-chipsami-z-parmezanu-i-kaszy-quinoa/