Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w białym parezanowym sosie - pyszny, domowy obiad
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 8-10 udek z kurczaka ( albo podudzi)
  • sól, pieprz, włoskie zioła do kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g szpinaku
  • SOS:
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki śmietany
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pierz do smaku
  • 2 łyżki mąki
Instructions
  1. Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić.
  2. Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem.
  3. Na dużej patelni rozgrzać masło,podsmażyć kurczaka ze wszyskich stron na rumiano, przełożyć na talerz.
  4. Na patelnię wrzucić oczyszczony szpinak i smażyć 2-3 minuty aż zmniejszy objętość.
  5. Przygotować sos: Posiekać czosnek, w garnku rozgrzać masło, dodać czosnek i smażyć minutę, dodać mąkę i zamieszać, żeby zrobiła się zasmażka.
  6. Do zasmażki wlać rosołek i energicznie mieszać aż mąka się rozpuści ( najlepiej za pomocą trzepaczki), dodać mleko i całość zagotować aż zgęstnieje.
  7. Do śmietany dodać trochę gorącego płynu, wymieszać i wlać do sosu, chwilę podgotować, dodać parmezan, przyprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny.
  8. W formie do pieczenia ułożyć ziemniaki i szpinak, dodać sos i przemieszć całość, na wierzchu ułożyć kurczaka.
  9. Piec 35 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/09/kurczak-pieczony-z-ziemniakami-i-szpinakiem-w-parmezanowym-sosie/