Kurczak pieczony z ziemniakami i szpinakiem w parmezanowym sosie
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
- 8-10 udek z kurczaka ( albo podudzi)
- sól, pieprz, włoskie zioła do kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 kg ziemniaków
- 250 g szpinaku
- SOS:
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wywaru warzywnego albo z kurczaka
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżki śmietany
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pierz do smaku
- 2 łyżki mąki
- Obrać ziemniaki , pokroić w połówki lub ćwiartki , wstawić wodę do gotowania, na wrzącą wodę wrzucić ziemniaki, gotować ok 7 minut, oddcedzić.
- Kurczaka posypać przyprawami, solą i pieprzem.
- Na dużej patelni rozgrzać masło,podsmażyć kurczaka ze wszyskich stron na rumiano, przełożyć na talerz.
- Na patelnię wrzucić oczyszczony szpinak i smażyć 2-3 minuty aż zmniejszy objętość.
- Przygotować sos: Posiekać czosnek, w garnku rozgrzać masło, dodać czosnek i smażyć minutę, dodać mąkę i zamieszać, żeby zrobiła się zasmażka.
- Do zasmażki wlać rosołek i energicznie mieszać aż mąka się rozpuści ( najlepiej za pomocą trzepaczki), dodać mleko i całość zagotować aż zgęstnieje.
- Do śmietany dodać trochę gorącego płynu, wymieszać i wlać do sosu, chwilę podgotować, dodać parmezan, przyprawić solą, pieprzem i sosem z cytryny.
- W formie do pieczenia ułożyć ziemniaki i szpinak, dodać sos i przemieszć całość, na wierzchu ułożyć kurczaka.
- Piec 35 minut w 180 stopniach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/09/kurczak-pieczony-z-ziemniakami-i-szpinakiem-w-parmezanowym-sosie/
3.5.3251