Szarlotkowa granola
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Jesienna, szarlotkowa granola - z jabłkami, cynamonem i orzechami
Author:
Ingredients
  • 3 jabłka
  • ⅓ szklanki wody
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • ⅔ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 6 łyżek syropu klonowego (albo z agawy)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
Instructions
  1. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne.
  2. Jabłka umieścić w garnku, zalać ¼ szklanki wody i gotować na wolnym ogniu ok 10 minut aż się rozpadną, zmiksować na sos.
  3. Płatki wymieszać w misce z cynamonem i solą, dodać posiekane orzechy i rodzynki.
  4. Do jabłek dodać syrop klonowy i olej kokosowy, w razie potrzeby podgrzać, żeby olej się rozpuścił.
  5. Wlać do miski z płatkami, wymieszać.
  6. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
  7. Wysypać na blachę płatki, rozłożyć równo.
  8. Piec przez 20 minut, często mieszając.
  9. Ostudzić, przełożyć do pojemnika.
  10. Podawać jak lubicie - z mlekiem, jogurtem, owocami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/09/szarlotkowa-granola/