Szarlotkowa granola
Author: Cooking for Emily
- 3 jabłka
- ⅓ szklanki wody
- 3 szklanki płatków owsianych
- ⅔ łyżeczki cynamonu
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g rodzynek
- 6 łyżek syropu klonowego (albo z agawy)
- 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany)
- Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne.
- Jabłka umieścić w garnku, zalać ¼ szklanki wody i gotować na wolnym ogniu ok 10 minut aż się rozpadną, zmiksować na sos.
- Płatki wymieszać w misce z cynamonem i solą, dodać posiekane orzechy i rodzynki.
- Do jabłek dodać syrop klonowy i olej kokosowy, w razie potrzeby podgrzać, żeby olej się rozpuścił.
- Wlać do miski z płatkami, wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
- Wysypać na blachę płatki, rozłożyć równo.
- Piec przez 20 minut, często mieszając.
- Ostudzić, przełożyć do pojemnika.
- Podawać jak lubicie - z mlekiem, jogurtem, owocami.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/09/szarlotkowa-granola/
3.5.3251