Zawijane bułeczki drożdżowe z masłem dyniowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Drożdżowe, odrywane bułeczki z masłem dyniowym. Do podania opcjonalnie z białym serkiem wymieszanym z czekolada.
Author:
Serves: 12
Ingredients
  • CIASTO:
  • 4 szklanki mąki
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 g drożdży
  • ¾ kostki masła
  • 100 g gęstej śmietany
  • ¾ szklanki mleka
  • NADZIENIE:
  • ok 1 szklanki masła dyniowego
  • DO PODANIA OPCJONALNIE:
  • 250 g serka białego ( philadelphia albo twój smak)
  • 100 gr białej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
Instructions
  1. Zrobić ciasto:
  2. Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli.
  3. Masło roztopić.
  4. Drożdże utrzeć ze śmietana i odrobiną cukru.
  5. Mleko podgrzać ale nie gotować.
  6. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże ze śmietaną, przestudzone masło i ciepło mleko. Całość dobrze wyrobić aż będzie gładkie będzie odstawać od ścianek i rąk (ok. 15 minut). Odstawić na minimum godzinę do 2 godzin. Można też odstawić w ziemne miejsce na noc.
  7. Ciasto przełożyć na stół lub stolnicę obficie wysypaną mąką i rozwałkować na duży prostokąt ( ok 35x50 cm).
  8. Na cieście rozłożyć masło dyniowe i rozsmarować je - tak żeby z jednej strony ( dłuższej) ciasta pozostało ok 7 cm wolnego ciasta.
  9. Ciasto zwinąć w rulon - zacząć od dłuższego boku posmarowanego masłem dyniowym i skończyć zawijając nieposmarowany bok, tak, żeby całość się skleiła.
  10. Dużą prostokątną formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
  11. Rulon kroić w ok 5 cm plastry i układać jeden obok drugiego w formie w rzędach, ale nie za ścisło - trzeba zachować odstęp bo ciasto będzie rosło.
  12. Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.
  13. Można podawać z serkiem wymieszanym z rozpuszczoną białą czekoladą i cukrem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/zawijane-buleczki-drozdzowe-z-dynia/