Drożdżowe, odrywane bułeczki z masłem dyniowym. Do podania opcjonalnie z białym serkiem wymieszanym z czekolada.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 12
Ingredients
CIASTO:
4 szklanki mąki
6 łyżek cukru
szczypta soli
3 jajka
50 g drożdży
¾ kostki masła
100 g gęstej śmietany
¾ szklanki mleka
NADZIENIE:
ok 1 szklanki masła dyniowego
DO PODANIA OPCJONALNIE:
250 g serka białego ( philadelphia albo twój smak)
100 gr białej czekolady
1 łyżeczka cukru pudru
Instructions
Zrobić ciasto:
Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli.
Masło roztopić.
Drożdże utrzeć ze śmietana i odrobiną cukru.
Mleko podgrzać ale nie gotować.
Do przesianej mąki dodać ubite jajka, drożdże ze śmietaną, przestudzone masło i ciepło mleko. Całość dobrze wyrobić aż będzie gładkie będzie odstawać od ścianek i rąk (ok. 15 minut). Odstawić na minimum godzinę do 2 godzin. Można też odstawić w ziemne miejsce na noc.
Ciasto przełożyć na stół lub stolnicę obficie wysypaną mąką i rozwałkować na duży prostokąt ( ok 35x50 cm).
Na cieście rozłożyć masło dyniowe i rozsmarować je - tak żeby z jednej strony ( dłuższej) ciasta pozostało ok 7 cm wolnego ciasta.
Ciasto zwinąć w rulon - zacząć od dłuższego boku posmarowanego masłem dyniowym i skończyć zawijając nieposmarowany bok, tak, żeby całość się skleiła.
Dużą prostokątną formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Rulon kroić w ok 5 cm plastry i układać jeden obok drugiego w formie w rzędach, ale nie za ścisło - trzeba zachować odstęp bo ciasto będzie rosło.
Piec ok 35-40 minut w 180 stopniach.
Można podawać z serkiem wymieszanym z rozpuszczoną białą czekoladą i cukrem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/zawijane-buleczki-drozdzowe-z-dynia/