Trufle z orzechów laskowych i daktyli
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Proste, trójskładnikowe, zdrowe trufle z orzechów laskowych i daktyli z dodatkiem kakao
Author:
Serves: 13-15
Ingredients
  • 300 g daktyli
  • 1 i ½ szklanki orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki kakao
Instructions
  1. Daktyle jeżeli są suche należy zalać na 10 minut ½ szklanki gorącej wody. Jak są miękkie i lepiące to nie trzeba tego robić.
  2. Orzechy wyłożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 10 minut, często mieszając ( trzeba pilnować bo łatwo je można przypalić - jak zaczną pękać, brązowieć i intensywnie pachnieć należy je wyjąć). Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  3. Orzechy umieścić w ściereczce, i pocierać je o siebie, żeby pozbyć się łupinek.
  4. Ok ⅓ szklanki orzechów umieścić w blenderze - zmiksować na grubsze kawałki.
  5. Resztę orzechów, wraz z odcedzonymi daktylami i kakao umieścić w blenderze i miksować aż masa będzie gładka. Jak masa będzie za sucha dodać 2-3 łyżki wody z moczenia daktyli.
  6. Z gładkiej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą obtoczyć w pokruszonych orzechach.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/10/trufle-z-orzechow-laskowych-i-daktyli/