Zupa z dynią, kurczakiem i kaszą jaglaną
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pełna dobroci zupa z dynią, pomidorami, kurczakiem, kaszą jaglaną i natką pietruszki.
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 por
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 litry rosołku (ja miałam drobiowy ale można użyć warzywny)
  • 1 kg dyni
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki
Instructions
  1. Udko z kurczaka zalać wodą, gotować ok 10 minut aż zbiorą się szumowiny, odlać wodę, udko przemyć i odłożyć.
  2. Pora oczyścić i pokroić w półplasterki.
  3. W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, podsmażyć pora.
  4. Dynię pokroić na małe kawałki.
  5. Do garnka z porem wlać rosołek, dodać udko z kurczaka i gotować ok 10 minut.
  6. Dodać pokrojoną dynię i kaszę, gotować ok 10 minut, dodać pomidory i gotować dalej aż dynia zmięknie a kasza się ugotuje.
  7. Wyjąć kurczaka, chwilę przestudzić i zdjąć mięso z kości - pokroić i przełożyć do zupy.
  8. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/11/zupa-z-dynia-kurczakiem-i-kasza-jaglana/