Zupa z dynią, kurczakiem i kaszą jaglaną
Author: Cooking for Emily
Serves: 4
- 1 udko z kurczaka
- 1 por
- 1 łyżka masła klarowanego
- 2 litry rosołku (ja miałam drobiowy ale można użyć warzywny)
- 1 kg dyni
- 1 puszka pomidorów krojonych
- ⅓ szklanki kaszy jaglanej
- sól, pieprz do smaku
- pół pęczka natki pietruszki
- Udko z kurczaka zalać wodą, gotować ok 10 minut aż zbiorą się szumowiny, odlać wodę, udko przemyć i odłożyć.
- Pora oczyścić i pokroić w półplasterki.
- W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, podsmażyć pora.
- Dynię pokroić na małe kawałki.
- Do garnka z porem wlać rosołek, dodać udko z kurczaka i gotować ok 10 minut.
- Dodać pokrojoną dynię i kaszę, gotować ok 10 minut, dodać pomidory i gotować dalej aż dynia zmięknie a kasza się ugotuje.
- Wyjąć kurczaka, chwilę przestudzić i zdjąć mięso z kości - pokroić i przełożyć do zupy.
- Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/11/zupa-z-dynia-kurczakiem-i-kasza-jaglana/
3.5.3251