Warzywny tort z dynią, cukinią i papryką
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Lekki tort warzywny z dynią, cukinią i papryką z serem feta i masą jajeczną
Author:
Serves: 8
Ingredients
  • 2 cukinie
  • 1 kg dynia
  • 4 papryki
  • 100 g sera feta (można zastąpić serem kozim)
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • 2 cebule
  • skórka z połowy cytryny
  • 200 gr serka typu włoskiego
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • sól
  • do posypania na wierzchu kawałek startego żółtego sera.
Instructions
  1. Cukinie zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na sitku do odcieknięcia.
  2. Dynię obrać i pokroić na cienkie plasterki.
  3. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze do piecznie, nagrzać piekarnik do 210 stopni (górna grzałka) i piec aż skórka sczernieje - przełożyć do torby foliowej, odłożyć.
  4. Ser feta pokruszyć, dodać jajka i śmietanę, sól, pieprz i wymieszać dobrze.
  5. Cebulkę posiekać, usmażyć na oliwie na brązowo.
  6. Cukinię dobrze odsączyć z wody, przełożyć do miski. Przełożyć do niej cebulę, dodać pokruszony serek włoski, jajka, posiekany ząbek czosnku, skórkę z cytryny - całość dobrze wymieszać. Dodać kaszkę manną, wymieszać.
  7. Paprykę pozbawić skórki, podzielić na kawałki w kształcie pasków
  8. Tortownicę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Na dno ułożyć plastry dyni, tak, żeby zachodziły na siebie tworząc zwartą warstwę. Dodać 2-3 łyżki sosu, ułożyć kolejną warstwę dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, wyłożyć kawałki papryki, na to masę z cukinii i znów paprykę. Na paprykę wyłożyć kolejne plastry dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, kolejną warstwę dyni. Na wierzch wylać resztę sosu.
  10. Wierzch przykryć folią aluminiową, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdjąć folię, posypać serem i piec kolejne 10-15 minut.
  11. Wyjąć, ostudzić przed pokrojeniem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/11/warzywny-tort-z-dynia-cukinia-i-papryka/