Lekki tort warzywny z dynią, cukinią i papryką z serem feta i masą jajeczną
Author: Cooking for Emily
Serves: 8
Ingredients
2 cukinie
1 kg dynia
4 papryki
100 g sera feta (można zastąpić serem kozim)
4 jajka
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
2 cebule
skórka z połowy cytryny
200 gr serka typu włoskiego
2 jajka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kaszy manny
sól
do posypania na wierzchu kawałek startego żółtego sera.
Instructions
Cukinie zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na sitku do odcieknięcia.
Dynię obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć na blasze do piecznie, nagrzać piekarnik do 210 stopni (górna grzałka) i piec aż skórka sczernieje - przełożyć do torby foliowej, odłożyć.
Ser feta pokruszyć, dodać jajka i śmietanę, sól, pieprz i wymieszać dobrze.
Cebulkę posiekać, usmażyć na oliwie na brązowo.
Cukinię dobrze odsączyć z wody, przełożyć do miski. Przełożyć do niej cebulę, dodać pokruszony serek włoski, jajka, posiekany ząbek czosnku, skórkę z cytryny - całość dobrze wymieszać. Dodać kaszkę manną, wymieszać.
Paprykę pozbawić skórki, podzielić na kawałki w kształcie pasków
Tortownicę z odpinanym bokiem wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno ułożyć plastry dyni, tak, żeby zachodziły na siebie tworząc zwartą warstwę. Dodać 2-3 łyżki sosu, ułożyć kolejną warstwę dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, wyłożyć kawałki papryki, na to masę z cukinii i znów paprykę. Na paprykę wyłożyć kolejne plastry dyni, zalać 2-3 łyżkami sosu, kolejną warstwę dyni. Na wierzch wylać resztę sosu.
Wierzch przykryć folią aluminiową, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni, następnie zdjąć folię, posypać serem i piec kolejne 10-15 minut.
Wyjąć, ostudzić przed pokrojeniem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2018/11/warzywny-tort-z-dynia-cukinia-i-papryka/