Kluski z kurczaka do rosołu
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Delikatne kluseczki z kurczaka, które wzbogacą rosół.
Author:
Ingredients
  • podwójna pierś z kurczaka lub kury rosołowej (surowa)
  • 2 bułki – takie wielkości kajzerki
  • 1 jajko
  • 70 ml mleka albo śmietanki
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
Instructions
  1. Z bułek lekko odkroić skórkę – ale jak trochę jej zostanie to nic się złego nie stanie.
  2. Bułki rozdrobnić (najlepiej w melakserze) – dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować.
  3. Masę formować za pomocą dwóch łyżek w kluseczki (nałożyć na jedną łyżkę, przygnieść drugą i przesunąć z jednej łyżki na drugą, żeby uformować kluskę).
  4. Kluseczki wrzucać do wrzącego rosołu i gotować ok 7-10minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/kluski-kurczaka-rosolu/