Kluski z kurczaka do rosołu
Author: www.cookingforemily.pl
- podwójna pierś z kurczaka lub kury rosołowej (surowa)
- 2 bułki – takie wielkości kajzerki
- 1 jajko
- 70 ml mleka albo śmietanki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- łyżka soku z cytryny
- Z bułek lekko odkroić skórkę – ale jak trochę jej zostanie to nic się złego nie stanie.
- Bułki rozdrobnić (najlepiej w melakserze) – dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować.
- Masę formować za pomocą dwóch łyżek w kluseczki (nałożyć na jedną łyżkę, przygnieść drugą i przesunąć z jednej łyżki na drugą, żeby uformować kluskę).
- Kluseczki wrzucać do wrzącego rosołu i gotować ok 7-10minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/kluski-kurczaka-rosolu/
3.5.3208