Korzenne ciasto z jabłkami i orzechami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Jesienne, mocno korzenne cisto z jabłkami i orzechami
Author:
Ingredients
  • 200 gr masła
  • 200 gr cukru
  • 3 jajka
  • 300 gr mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • po 1 łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • po ¼ łyzeczki zmielonych: goździków, imbiru i kardamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 duże jabłka na szarlotkę obrane i pokrojone w kostkę
  • opcjonalnie ok 4 łyżek whiskey do namoczenia jabłek
  • 120 gr orzechów (włoskie albo pekan) - można pominąć jak ciasto będą jadły małe dzieci
  • cukier puder do posypani
  • opcjonalnie śmietana do podania
Instructions
  1. Jabłka zalać whiskey, odstawić.
  2. Do miski przesiać mąkę, dodać przyprawy, sól, proszek i sodę.
  3. W drugiej misce zmiksować masło i cukier przez ok 7 minut do uzyskania lekkiej i jasnej masy.
  4. Dodawać po 1 jajku za każdym razem mieszając.
  5. Dodać ⅓ mąki z przyprawami, wymieszać, dodać resztę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Dodać jabłka wraz z płynem i orzechy, wymieszać.
  7. Wyłożyć formę z papierem do pieczenia, nagrzać piekarnik do 165 stopni.
  8. Ciasto wylać do formy ( ja piekłam w okrągłej formie 28 cm).
  9. Piec przez ok. godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
  10. Można podawać z kwaśną śmietaną.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/korzenne-ciasto-jablkami-orzechami/