Delikatne pulpety z łososia
Author: www.cookingforemily.pl
- NA PULPETY
- 600 g łososia pozbawionego ości ( najlepiej za pomocą pęsety) i skóry
- 1 jajko
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki kaszy manny
- 2 łyżeczki soku z limonki ( albo 1 łyżka soku z cytryny)
- trochę soli albo 1 łyżka sosu sojowego
- DODATKOWO
- szklanka sosu pomidorowego
- 2 łyżki koperku
- Wszystkie składniki pulpetów zmiksować dokładnie na gładką masę.
- Zagotować wodę w garnku, włożyć sitko do gotowania na parze i lekko je natłuścić ( np łyżka oliwy)
- Formować pulpety zmoczonymi w wodzie rękami i od razu okładać na parze. Pulpety powinny być wielkości orzecha włoskiego.
- Gotować na parze ok 10-12 minut.
- Przełożyć do sosu pomidorowego, podgotować jeszcze ok 5 minut w sosie, dodać koperek i ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem ( w wersji dorosłej).
- Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/delikatne-pulpety-z-lososia/
3.2.2802