Delikatne pulpety z łososia
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Delikatne pulpety z łososia gotowane na parze. Do podania z kaszą, ryżem lub makaronem. Dla dziecka już po 1 roku życia.
Author:
Ingredients
  • NA PULPETY
  • 600 g łososia pozbawionego ości ( najlepiej za pomocą pęsety) i skóry
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki kaszy manny
  • 2 łyżeczki soku z limonki ( albo 1 łyżka soku z cytryny)
  • trochę soli albo 1 łyżka sosu sojowego
  • DODATKOWO
  • szklanka sosu pomidorowego
  • 2 łyżki koperku
Instructions
  1. Wszystkie składniki pulpetów zmiksować dokładnie na gładką masę.
  2. Zagotować wodę w garnku, włożyć sitko do gotowania na parze i lekko je natłuścić ( np łyżka oliwy)
  3. Formować pulpety zmoczonymi w wodzie rękami i od razu okładać na parze. Pulpety powinny być wielkości orzecha włoskiego.
  4. Gotować na parze ok 10-12 minut.
  5. Przełożyć do sosu pomidorowego, podgotować jeszcze ok 5 minut w sosie, dodać koperek i ewentualnie doprawić sos solą i pieprzem ( w wersji dorosłej).
  6. Podawać z kaszą, ryżem lub makaronem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/delikatne-pulpety-z-lososia/