Pumpkin pie czyli tarta z dynią
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Tarta dyniowa czyli pumpkin pie. Delikatna dynia w kruchym cieście.
Author:
Serves: 10
Ingredients
  • CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • żółtko,
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany
  • szczypta soli
  • Jeżeli chcecie robić ozdoby z ciasta dodajcie 50 g mąki i 30 g masła więcej.
  • NADZIENIE:
  • 1 i ½ szklanki pure z dyni
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 3 jajka
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta soli
Instructions
  1. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.
  2. Jeżeli będzieci robić ozdoby z ciasta to należy odłożyć kawałek ciasta wielkości małej mandarynki.
  3. Schłodzonym ciastem wyłożyć foremę do tarty. Ponakłuwać widelcem kilkakrotnie i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
  4. Ciasto na ozdoby rozwałkować, wyciąć kształty ostrym nożem i włożyć do lodówki
  5. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  6. Zmiksować pure z dyni z resztą składników. Wylać na ciasto.
  7. Piec 45 minut.
  8. Po 15 minutach pieczenia wyjąć i wyłożyć na wierzch ozdoby z ciasta.
  9. minut przed końcem pieczenia warto ciasto ustawić na najniższym poziomie piekarnika i włączyć grzanie od dołu, żeby mieć pewność, że ciasto się dobrze upiecze.
  10. Przed podaniem tarta powinna dokładnie wystygnąć.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/pumpkin-pie-tarta-dyni/