Tarta dyniowa czyli pumpkin pie. Delikatna dynia w kruchym cieście.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
CIASTO:
250 g mąki
150 g masła
żółtko,
2 łyżki cukru
1 łyżka kwaśniej śmietany
szczypta soli
Jeżeli chcecie robić ozdoby z ciasta dodajcie 50 g mąki i 30 g masła więcej.
NADZIENIE:
1 i ½ szklanki pure z dyni
1 szklanka śmietany 30%
3 jajka
¾ szklanki brązowego cukru
1 i ½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli
Instructions
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do schłodzenia na minimum 30 minut.
Jeżeli będzieci robić ozdoby z ciasta to należy odłożyć kawałek ciasta wielkości małej mandarynki.
Schłodzonym ciastem wyłożyć foremę do tarty. Ponakłuwać widelcem kilkakrotnie i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Ciasto na ozdoby rozwałkować, wyciąć kształty ostrym nożem i włożyć do lodówki
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Zmiksować pure z dyni z resztą składników. Wylać na ciasto.
Piec 45 minut.
Po 15 minutach pieczenia wyjąć i wyłożyć na wierzch ozdoby z ciasta.
minut przed końcem pieczenia warto ciasto ustawić na najniższym poziomie piekarnika i włączyć grzanie od dołu, żeby mieć pewność, że ciasto się dobrze upiecze.
Przed podaniem tarta powinna dokładnie wystygnąć.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/10/pumpkin-pie-tarta-dyni/