Kokosowy pudding z tapioki
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i bananami, na śniadanie lub deserowo
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • ½ szklanki suchej tapioki
  • 1 puszka mleczka kokosowego ( 400 ml)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 banany
  • 2 łyżeczki masła
Instructions
  1. Tapiokę zalać wodą (powinno być jej więcej niż tapioki) i zostawić na conajmniej 30 minut (ale można też zostawić na całą noc).
  2. Następnie dolać około ¾ szklanki wody i zagotować. Gotowć ok 10 minut, po czym dodać mleczko kokosowe.
  3. Mieszając co jakiś czas gotowac do czasu aż wszystkie kuleczki staną sie przeźroczyste i miękkie.
  4. Zestawić z ognia, przełożyć kilka łyżek puddingu do miski, lekko przestudzić i dodać żółtko, wymieszać, dodać dwie kolejne łyżki, wymieszać. Dodać do reszty puddingu i całość dobrze wymieszać dodając też miód.
  5. Przełożyć do miseczek i odstawić do ostudzenia.
  6. Przed podaniem puddingu na patelni rozgrzać masło, banany przekroić wzdłuż na pół i potem każdą połówkę jeszcze na połowę (w poprzek). Banany położyć na patelnię i lekko pdsmażyć z obu stron.
  7. Przełożyć na pudding i podawać.
  8. Pudding można jeść ciepły lub po całkowitym wystudzeniu ( też z lodówki) ale banany trzeba przygotować tuż przed podaniem podsmażyć - bo jak będą długo stały z puddingiem to ściemnieją.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/11/kokosowy-pudding-tapioki/