Zapiekanka z kaszy quinoa z brokułami i kurczakiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Obiadowa zapiekanka z quinoa, kurczakiem i brokułami w serowym sosie
Author:
Serves: 4
Ingredients
  • 1 szklanka kaszy quinoa
  • 1 brokuł
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka rosołu
  • sól, pieprz
  • 150 g startego cheddara
Instructions
  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić do wrzącej wody i gotować ok 5 minut.
  3. Piersi z kurczaka doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć każdą pierś z obu stron po ok 5 minut. Zestawić z ognia i odstawić, żeby mięso odpoczęło.
  4. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć mieszając. Do zasmażki wlać mleko i rosół. Gotować aż całość zgęstnieje.
  5. Zestawić z ognia, doprawić solą i pieprzem, wrzucić ser i pomieszać.
  6. Piersi z kurczaska pokroić na kawałki, sos który z nich wycieknie dodać do sosu.
  7. Wszystkie składniki zapiekanki wymieszać razem, przełożyć od formy do zapiekania.
  8. Zapiekać ok 20 minut.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/11/zapiekanka-z-quinoa-z-brokulami-i-kurczakiem/