Zupa marchewkowa
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Serves: 6
Ingredients
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • kawałek imbiru ( ok 3 cm)
  • po 1 łyżeczce: mielonego kuminu, kurkumy i cynamonu
  • 1,2 kg marchewki
  • 1.5 litra wywaru warzywnego
  • 1 łyżka soku z limonki albo cytryny
  • sól, pieprz
  • garść soczewicy albo ryżu do zagęszczenia
  • kolendra do posypania
Instructions
  1. Cebule i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć ok 7 minut, dodać czosnek, imbir i przyprawy – chwilę podsmażyć.
  3. Dodać marchewkę i smażyć ok 5 minut, zalać rosołem- gotować całość ok 30 minut.
  4. Dodać garść ryżu albo soczewicy i gotować kolejne 15 minut.
  5. Zupę zestawić z ognia, zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  6. Podawać z kolendrą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/11/zupa-marchewkowa/