Zupa marchewkowa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- kawałek imbiru ( ok 3 cm)
- po 1 łyżeczce: mielonego kuminu, kurkumy i cynamonu
- 1,2 kg marchewki
- 1.5 litra wywaru warzywnego
- 1 łyżka soku z limonki albo cytryny
- sól, pieprz
- garść soczewicy albo ryżu do zagęszczenia
- kolendra do posypania
- Cebule i czosnek posiekać. Imbir zetrzeć na tarce. Marchewki obrać i pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć ok 7 minut, dodać czosnek, imbir i przyprawy – chwilę podsmażyć.
- Dodać marchewkę i smażyć ok 5 minut, zalać rosołem- gotować całość ok 30 minut.
- Dodać garść ryżu albo soczewicy i gotować kolejne 15 minut.
- Zupę zestawić z ognia, zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Podawać z kolendrą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/11/zupa-marchewkowa/
3.2.2929