Ciasto na okazje: czekolada, ser, dynia, pomarańcza i śliwka.
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
SPÓD BROWNIE:
230 gorzkiej czkolady
200 masła
4 średnie jajka
¾ szklanki cukru
140 g mąki
WIERZCH SERNIKOWY:
750 g sera na serniki
250 g mascarpone
4 jajka
1 szklanka cukru
skórka z połowy pomarańczy
1 i ½ pure z dyni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
POLEWA ŚLIWKOWA:
Ok 250 g węgierek
1 łyżka cukru
Instructions
Wyjąc z lodówki składniki na masę sernikową.
Węgierki wypestkować i przełożyć do garnka razem z cukrem.
Gotować ok 10 minut na wolnym ogniu a następnie zmiksować blenderem.
Zmiksowane śliwki gotować na bardzo wolnym ogniu, mieszając do czasu do czasu aż część płynu odparuje i całość zrobi się gęsta i lepiąca (ok 20-30 minut).
Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem ( ja piekłam formie 35x28 cm).
Przygotowac spód brownie:
W misce ustawionej w garnku z wodą rozpuscić w wodnej kąpieli masło i czekoladę. Po rozpuszczeniu odstawić do przestygnięcia.
Jajka z cukrem ubić przez ok 5-7 minut.
Do jajek dodać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę i wszystko wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Wylać masę czekoladową do formy do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec 15 minut.
W tym czasie przygotować warstwę sernikową- przełożyć do miski sery i zmiksować wraz z cukrem ok 3 minut.
Potem po jednym dodawać jajka, za każdym razem miksując około minut aż całość dokładnie się połączy.
Dodać mąkę ziemniaczaną, dynię i skórkę z pomarańczy – zmiksować.
Masę wylać na podpieczony spód brownie. Na wierzch wylać pure śliwkowe robiąc za pomocą drewienka albo pałeczki marmurkowy wzór.
Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni i piec całość ok 40 minut.
Ciasto trzeba dokładnie ostudzić – najlepiej jak spędzi noc w zimnym miejscu.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/11/sernikobrownie-dynia-sliwkami/