Pełnoziarnista tortilla
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowa, domowa, razowa tortilla.
Author:
Serves: 8
Ingredients
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ¾ szklanki wody przegotowanej, ostudzonej
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
Instructions
  1. Do miski wsypać mąkę i sól, stopniowo dodawać wodę cały czas mieszając i wyrabiając ciasto.
  2. Jak już ciasto będzie zwartą kulą dodać olej i nadal wyrabiać ok 5 minut. Kula powinna być zwarta, a ręka i miska czyste.
  3. Ostawić na 30 minut, żeby ciasto odpoczeło.
  4. Podzielić ciasto na 8 kulek tej samej wielkości.
  5. Blat kuchenny albo matę do wałkowania wysypać mąką.
  6. Rozgrzać dużą patelnię, nie dodawać tłuszczu.
  7. Każdą kulkę wałkować na okrągły cienki placek, podsypując cały czas mąką. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni po ok 1-2 minuty z każdej strony. Trzeba ciasto wyczuć, jak się tylko zaczną pojawać ciemniejsze, przypieczone miejsca należy tortille przekładać na drugą stronę. Nie można ich za bardzo spiec bo będą sztywne i nie dadzą się zwijać.
  8. Upieczone tortille klaść na talerz i przykrywać ściereczką. Na koniec cały talerz włożyć do torebki foliowej alby zapobiec wyszuszeniu tortilli.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/11/pelnoziarnista-tortilla-kotletem-fasolowo-ryzowym/