Trufle daktylowe z migdałami i karobem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowe słodycze - domowe trufle z migdałów, daktyli, wiórków kokosowych z dodatkiem karobu
Author:
Serves: 30-40
Ingredients
  • 25-30 bio daktyli
  • 120 ml gorącej kawy (z niecałej łyżeczki kawy)
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki karobu (albo niesłodzonego kakao)
  • 200 g zmielonych migdałów (najlepiej użyć takich już zmielonych - mąki migdałowej, która jest bardzo drobna i trufle mają lepszą konsystencję)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu (szczególnie jeżeli zamiast karobu używacie kakao)
  • dodatkowo opcjonalnie jedna łyżeczka kakao lub karobu do obtaczania kulek.
Instructions
  1. Daktyle zalać gorącą kawą, zostawić na 5 minut.
  2. Przełożyć do melaksera i zmiksować.
  3. Dodać ekstrakt waniliowy, miód, karob, mielone migdały i wiórki kokosowe. Ponownie spróbować zmiksować acz może być to trudne bo masa będzie gęsta, jak się nie da zmiksować dokładnie to zmieszać łyżką albo wyrobić w rekach jak ciasto.
  4. Nabierać w ręce masę wielkości około łyżeczki i formować kulki. Można dodatkowo obtoczyć w karobie albo kakao.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/11/trufle-daktylowe-migdalami-karobem/