Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce
Prep time
Cook time
Total time
Kotlety z kaszy quinoa z dodatkiem cukinii, marchewki i parmezanu podane z jajkiem w koszulce
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 15
Ingredients
250 g kaszy quinoa (pełna szklanka i trochę)
1 marchewka
1 mała cukinia
1 cebula
duża garść startego parmezanu
po pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku
4 jajka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki soku z cytryny
⅔ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
olej/oliwa do smażenia
jajko w koszulce do podania
szczypiorek
Instructions
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cukinię zetrzeć na większych oczkach, lekko posolić i rozłożyć na sitku żeby odciekła.
Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
Cebulę drobniutko posiekać.
Zioła posiekać – ja zwykle tnę je nożyczkami.
Cukinię mocno wycisnąć żeby pozbyć się wody.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki ( ja zwykle przygotowuję masę na wszelkie kotleciki dnia poprzedniego, żeby mieć potem szybki obiad lub kolację).
Formować ręką kotleciki i smażyć na oleju lub oliwie.
Można podawać z jajkiem sadzonym lub w koszulce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/12/placki-kaszy-quinoa-warzywami-jakiem-koszulce/