Placki z kaszy quinoa z warzywami i jakiem w koszulce
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kotlety z kaszy quinoa z dodatkiem cukinii, marchewki i parmezanu podane z jajkiem w koszulce
Author:
Serves: 15
Ingredients
  • 250 g kaszy quinoa (pełna szklanka i trochę)
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • duża garść startego parmezanu
  • po pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ⅔ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • olej/oliwa do smażenia
  • jajko w koszulce do podania
  • szczypiorek
Instructions
  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cukinię zetrzeć na większych oczkach, lekko posolić i rozłożyć na sitku żeby odciekła.
  3. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach.
  4. Cebulę drobniutko posiekać.
  5. Zioła posiekać – ja zwykle tnę je nożyczkami.
  6. Cukinię mocno wycisnąć żeby pozbyć się wody.
  7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki ( ja zwykle przygotowuję masę na wszelkie kotleciki dnia poprzedniego, żeby mieć potem szybki obiad lub kolację).
  8. Formować ręką kotleciki i smażyć na oleju lub oliwie.
  9. Można podawać z jajkiem sadzonym lub w koszulce.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/12/placki-kaszy-quinoa-warzywami-jakiem-koszulce/