Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie
Author: www.cookingforemily.pl
- KLOPSIKI
- 1 cebula
- oliwa do smażenia
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszanka wołowego, wieprzowego i cielęciny ale można zastąpić inną mieszanką albo zrobić z jednego rodzaju mięsa)
- 2 jajka
- 5 łyżek tartej bułki
- 3 łyżki serka mascarpone (albo śmietany)
- 3 posiekane drobno fileciki anchois (opcjonalnie)
- po ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki pieprzu
- sól do smaku – ok 1 łyżeczki
- SOS
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 600 ml wywaru najlepiej wołowy
- 4 łyżki konfitury z żurawiny, z całymi owocami żurawiny (np. Rolik)
- 120 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz
- DO PODANIA: sałatka z ogórka zamarynowanego w occie ryżowym i soli z koperkiem
- ziemniaki
- KLOPSIKI:
- Posiekać cebulę, na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebule aż zmięknie i się lekko zarumieni, zestawić z ognia.
- Do miski włożyć wszystkie składniki na klopsiki i dobrze wymieszać ręką.
- Formować małe klopsiki ( wielkości orzecha włoskiego).
- Smażyć na oliwie aż będą rumiane z każdej strony. Odstawić usmażone klopsiki i zrobić sos.
- SOS:
- W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
- Do zasmażki dodać rosół i zagotować mieszając.
- Dodać konfiturę, wymieszać i dodać śmietanę – gotować ok 5 minut mieszając. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Przełożyć klopsiki do sosu i podgotować całość ok 10 minut.
- Podawać z ziemniakami i sałatką z ogórka.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/01/szwedzkie-klopsiki-w-zurawinowym-sosie/
3.2.2885