Szwedzkie klopsiki w żurawinowym sosie
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Klopsiki w białym żurawinowym sosie z sałatką z ogórka i ziemniakami. Kwintesencja domowych, rodzinnych obiadów.
Author:
Ingredients
  • KLOPSIKI
  • 1 cebula
  • oliwa do smażenia
  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej mieszanka wołowego, wieprzowego i cielęciny ale można zastąpić inną mieszanką albo zrobić z jednego rodzaju mięsa)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek tartej bułki
  • 3 łyżki serka mascarpone (albo śmietany)
  • 3 posiekane drobno fileciki anchois (opcjonalnie)
  • po ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego i gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku – ok 1 łyżeczki
  • SOS
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 600 ml wywaru najlepiej wołowy
  • 4 łyżki konfitury z żurawiny, z całymi owocami żurawiny (np. Rolik)
  • 120 ml kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół pęczka koperku
  • sól i pieprz
  • DO PODANIA: sałatka z ogórka zamarynowanego w occie ryżowym i soli z koperkiem
  • ziemniaki
Instructions
  1. KLOPSIKI:
  2. Posiekać cebulę, na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebule aż zmięknie i się lekko zarumieni, zestawić z ognia.
  3. Do miski włożyć wszystkie składniki na klopsiki i dobrze wymieszać ręką.
  4. Formować małe klopsiki ( wielkości orzecha włoskiego).
  5. Smażyć na oliwie aż będą rumiane z każdej strony. Odstawić usmażone klopsiki i zrobić sos.
  6. SOS:
  7. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
  8. Do zasmażki dodać rosół i zagotować mieszając.
  9. Dodać konfiturę, wymieszać i dodać śmietanę – gotować ok 5 minut mieszając. Na koniec doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  10. Przełożyć klopsiki do sosu i podgotować całość ok 10 minut.
  11. Podawać z ziemniakami i sałatką z ogórka.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/01/szwedzkie-klopsiki-w-zurawinowym-sosie/