Gryczane naleśniki z avocado i jajkiem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Śniadaniowe gryczane naleśniki z avocado i jajkiem
Author:
Serves: 8
Ingredients
  • NALEŚNIKI
  • 200 gr mąki gryczanej
  • 450 ml wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • NADZIENIE na 1 naleśnik
  • rozgniecione miękkie avocado/jajko/szczypiorek
  • sól,pieprz, papryka
  • albo
  • plasterek szynki/trochę startego sera/jajko
Instructions
  1. Wszystkie składniki naleśników, za wyjątkiem masła, dokładnie zmiksować.
  2. Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na noc) do lodówki.
  3. Przed smażeniem dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
  4. Smażyć na patelni nieprzywierającej, bez tłuszczu (albo z lekką jego ilością - np trochę oliwy, oleju- jak patelnia nie pozwala na beztłuszczowe smażenie).
  5. Po usmażeniu wszystkich naleśników, nadziać je i przysmażyć/przypiec czyli:
  6. Usmażony naleśnik ułożyć na dużej patelni.
  7. Na środek naleśnika ułożyć rozgniecione avocado, zostawiają brzegi wolne.
  8. Następnie wbić na środek jajko, złożyć brzegi do środka, przyprawić.
  9. Zapiekać w piekarniku, albo na ogniu pod przykryciem, aż jajko się zetnie.
  10. Posypać szczypiorkiem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/01/gryczane-nalesniki-z-avocado-jajkiem/