Śniadaniowe gryczane naleśniki z avocado i jajkiem
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 8
Ingredients
NALEŚNIKI
200 gr mąki gryczanej
450 ml wody
1 jajko
2 łyżki rozpuszczonego masła
½ łyżeczki soli
NADZIENIE na 1 naleśnik
rozgniecione miękkie avocado/jajko/szczypiorek
sól,pieprz, papryka
albo
plasterek szynki/trochę startego sera/jajko
Instructions
Wszystkie składniki naleśników, za wyjątkiem masła, dokładnie zmiksować.
Odstawić na kilka godzin ( a najlepiej na noc) do lodówki.
Przed smażeniem dodać rozpuszczone masło i wymieszać.
Smażyć na patelni nieprzywierającej, bez tłuszczu (albo z lekką jego ilością - np trochę oliwy, oleju- jak patelnia nie pozwala na beztłuszczowe smażenie).
Po usmażeniu wszystkich naleśników, nadziać je i przysmażyć/przypiec czyli:
Usmażony naleśnik ułożyć na dużej patelni.
Na środek naleśnika ułożyć rozgniecione avocado, zostawiają brzegi wolne.
Następnie wbić na środek jajko, złożyć brzegi do środka, przyprawić.
Zapiekać w piekarniku, albo na ogniu pod przykryciem, aż jajko się zetnie.
Posypać szczypiorkiem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/01/gryczane-nalesniki-z-avocado-jajkiem/