Krakersy z ziaren siemienia lnianego, sezamu i słonecznika
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowa przekąska do pochrupania - bogata w magnez i wapń. Dla odchudzajacych się i potrzebujących zniwelowania poziomu stresu.
Author:
Ingredients
  • 2 szklanki ziaren: słonecznika siemienia lnianego i sezamu (najlepiej nieoczyszczonego)
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub ⅓ łyżeczki soli)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 białko
  • 180 ml wody
Instructions
  1. Ziarna wymieszać, odsypać 1 i ⅓ szklanki ziaren
  2. Resztę ( ⅔) zmielić na bardzo drobno – najlepiej w młynku do kawy.
  3. Zmieszać zmielone ziarna z całymi, dodać resztę składników i wymieszać.
  4. Odstawić na 10 minut.
  5. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać na niego masę i rozprowadzić równo po całej powierzchni.
  6. Nagrzać piekarnik do 150 stopni, wstawić blachę i piec 30 minut.
  7. Wyjąć blachę z piekarnika, masę (która powinna być już sztywna) pokroić nożem w kratkę, delikatnie podważając rozdzielić kawałki i rozłożyć z powrotem na blasze do góry odwrotną stroną niż był poprzednio. Będą się trzymały ale będą jeszcze trochę miękkie.
  8. Piec kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
  9. Blachę wyjąć i całkowicie ostudzić krakersy.
  10. Dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/01/krakersy-z-ziaren/