Krakersy z ziaren siemienia lnianego, sezamu i słonecznika
Prep time
Cook time
Total time
Zdrowa przekąska do pochrupania - bogata w magnez i wapń. Dla odchudzajacych się i potrzebujących zniwelowania poziomu stresu.
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
2 szklanki ziaren: słonecznika siemienia lnianego i sezamu (najlepiej nieoczyszczonego)
1 łyżka sosu sojowego (lub ⅓ łyżeczki soli)
1 łyżka soku z cytryny
1 białko
180 ml wody
Instructions
Ziarna wymieszać, odsypać 1 i ⅓ szklanki ziaren
Resztę ( ⅔) zmielić na bardzo drobno – najlepiej w młynku do kawy.
Zmieszać zmielone ziarna z całymi, dodać resztę składników i wymieszać.
Odstawić na 10 minut.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wylać na niego masę i rozprowadzić równo po całej powierzchni.
Nagrzać piekarnik do 150 stopni, wstawić blachę i piec 30 minut.
Wyjąć blachę z piekarnika, masę (która powinna być już sztywna) pokroić nożem w kratkę, delikatnie podważając rozdzielić kawałki i rozłożyć z powrotem na blasze do góry odwrotną stroną niż był poprzednio. Będą się trzymały ale będą jeszcze trochę miękkie.
Piec kolejne 20 minut w tej samej temperaturze.
Blachę wyjąć i całkowicie ostudzić krakersy.
Dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pojemniku
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/01/krakersy-z-ziaren/