Zapiekanka bolognese z polentą
Total time
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
- Sos bolognese:
- oliwa do smażenia
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kg mięsa mielonego ( najlepiej wołowo-wieprzowe)
- 150 ml białego wina
- 800 ml passaty pomidorowej ( mogą też być pomidory w kawałkach w zalewie)
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- Polenta:
- 350 g kaszki kukurydzianej
- 1,5 litra wody
- 500 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 70 g parmezanu startego
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
- Cebulę i czosnek posiekać. Seler i marchewki pokroić w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek, zamieszać, podsmażyć około minuty, dodać marchewkę i seler-
- całość smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- Dodać mięso, smażyć ok 10 minut aż wyparuje płyn z mięsa i całość zacznie się rumienić.
- Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje.
- Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut, dodać pietruszkę, wymieszać i zestawić z ognia.
- Przygotować polentę: w dużym garnku zagotować wodę i mleko.
- Płyn posolić i popieprzyć i wsypać kaszkę. Gotować ok 10 minut cały czas mieszając.
- Do kaszki dodać masło, delikatnie wymieszać aż się rozpuści.
- Zestawić z ognia, wmieszać parmezan.
- Formę do zapiekania wysmarować masłem.
- Ułożyć na dno formy połowę polenty, na to wylać sos bolognese i przykryć resztę polenty. Całość wyrównać widelcem.
- Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/zapiekanka-bolognese-z-polenta/
3.2.2885