Zapiekanka bolognese z polentą
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pożywna zapiekanka z sosem bolognese w warstwach polenty
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • Sos bolognese:
  • oliwa do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kg mięsa mielonego ( najlepiej wołowo-wieprzowe)
  • 150 ml białego wina
  • 800 ml passaty pomidorowej ( mogą też być pomidory w kawałkach w zalewie)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • Polenta:
  • 350 g kaszki kukurydzianej
  • 1,5 litra wody
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 70 g parmezanu startego
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy
Instructions
  1. Cebulę i czosnek posiekać. Seler i marchewki pokroić w kosteczkę.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać czosnek, zamieszać, podsmażyć około minuty, dodać marchewkę i seler-
  3. całość smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Dodać mięso, smażyć ok 10 minut aż wyparuje płyn z mięsa i całość zacznie się rumienić.
  5. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje.
  6. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem, smażyć ok 5 minut, dodać pietruszkę, wymieszać i zestawić z ognia.
  7. Przygotować polentę: w dużym garnku zagotować wodę i mleko.
  8. Płyn posolić i popieprzyć i wsypać kaszkę. Gotować ok 10 minut cały czas mieszając.
  9. Do kaszki dodać masło, delikatnie wymieszać aż się rozpuści.
  10. Zestawić z ognia, wmieszać parmezan.
  11. Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  12. Ułożyć na dno formy połowę polenty, na to wylać sos bolognese i przykryć resztę polenty. Całość wyrównać widelcem.
  13. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/zapiekanka-bolognese-z-polenta/