Zupa z klopsikami, kaszą jęczmienną i pieczarkami
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 5
- 3 łyżki oliwy
- 2 pory
- 3 ząbki czosnku
- ok 10 pieczarek średniej wielkości
- 150 ml wina białego wytrawnego
- 2 litry wywaru (warzywny albo mięsny)
- ½ szklanki kaszy jęczmiennej
- 200 ml passaty pomidorowej
- pół pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- klopsiki;
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- pół pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- sól,pieprz
- Pory i czosnek posiekać.
- Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pory - przesmażyć ok 10 minut.
- Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje z nich woda.
- Całość zalać winem i mieszać aż wyparuje.
- Dodać wywar i kaszę. Gotować całość ok 20 minut aż kasz będzie miękka.
- W tym czasie przygotować klopsiki.
- W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ręką na jednolitą masę.
- Formować małe kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego).
- Klopsiki usmażyć na oliwie, albo upiec ok 15 minut w piekarniku.
- Do zupy dodać passatę pomidorową i klopsiki.
- Gotować całość jeszcze ok 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/zupa-z-klopsikami-kasza-jeczmienna-pieczarkami/
3.2.2885