Zupa z klopsikami, kaszą jęczmienną i pieczarkami
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pożywna zupa z mięsnymi klopsikami, kaszą i pieczarkami- cały obiad w jednym daniu
Author:
Serves: 5
Ingredients
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 pory
  • 3 ząbki czosnku
  • ok 10 pieczarek średniej wielkości
  • 150 ml wina białego wytrawnego
  • 2 litry wywaru (warzywny albo mięsny)
  • ½ szklanki kaszy jęczmiennej
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • klopsiki;
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
Instructions
  1. Pory i czosnek posiekać.
  2. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek i pory - przesmażyć ok 10 minut.
  4. Dodać pieczarki i smażyć aż wyparuje z nich woda.
  5. Całość zalać winem i mieszać aż wyparuje.
  6. Dodać wywar i kaszę. Gotować całość ok 20 minut aż kasz będzie miękka.
  7. W tym czasie przygotować klopsiki.
  8. W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki na ręką na jednolitą masę.
  9. Formować małe kuleczki ( wielkości orzecha włoskiego).
  10. Klopsiki usmażyć na oliwie, albo upiec ok 15 minut w piekarniku.
  11. Do zupy dodać passatę pomidorową i klopsiki.
  12. Gotować całość jeszcze ok 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/zupa-z-klopsikami-kasza-jeczmienna-pieczarkami/