Zapiekana owsianka z dynią
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zapiekana owsianka z dynią - na śniadanie zamiast klasycznej owsianki. Można zjeść ją na gorąco lub na zimno, polaną jogurtem.
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • 1 szklanka pure z dyni ( żeby przygotować pure z dyni należy upiec kawałek dyni w piekarniku, w 180 stopniach przez ok 50 minut i zblendować)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • ⅔ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ⅓ szklanki mleka
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • masło do wysmarowania formy
Instructions
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  2. W misce wymieszać pure z dyni, cukier, sol, mleko, jajka, proszek do pieczenia – bardzo dokładnie żeby nie było grudek proszku (najlepiej trzepaczką).
  3. Do masy dodać płatki owsiane i wymieszać.
  4. Formę do zapiekania wysmarować masłem.
  5. Wlać masę do formy i wstawić do piekarnika – na 35 minut.
  6. Można jeść na ciepło albo po ostudzeniu – najlepiej polane jogurtem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/zapiekana-owsianka-z-dynia/