Rozgrzewająca zimowa zupkrem z warzyw korzeniowych: marchewka, pietruszka, ziemniak i seler. Podana z chrupiącym boczkiem
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
1 cebula
5 ząbków czosnku
1 por
2 łyżki masła,
2 łyżki oliwy
6 ziemniaków
4 marchewki
2 pietruszki
1 seler
100 g serka śmietankowego topionego
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
7 plastrów boczku wędzonego – cienko pokrojony
natka pietruszki
Instructions
Cebulę posiekać i pora, czosnek obrać. Marchewki, pietruszki i selera obrać, zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę, pora i całe ząbki czosnku, lekko podsmażyć. Dodać starte warzywa i ziemniaki. Smażyć/dusić przez ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny się dobrze podsmażyć, jak się lekko przypalą na dnie to nie szkodzi.
Podsmażone warzywa zalać wodą i gotować ok 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokruszony ser topiony i trochę podgotować aż się rozpuści.
Całość zmiksować.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Boczek podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron aż się skurczy i zmieni w chrupiące kawałki.
Zupę podawać z natką pietruszki i pokruszonym boczkiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/zupa-z-zimowych-warzyw/