Zupa z zimowych warzyw
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Rozgrzewająca zimowa zupkrem z warzyw korzeniowych: marchewka, pietruszka, ziemniak i seler. Podana z chrupiącym boczkiem
Author:
Ingredients
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 por
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 100 g serka śmietankowego topionego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 7 plastrów boczku wędzonego – cienko pokrojony
  • natka pietruszki
Instructions
  1. Cebulę posiekać i pora, czosnek obrać. Marchewki, pietruszki i selera obrać, zetrzeć na tarce albo rozdrobnić w robocie kuchennym. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać cebulę, pora i całe ząbki czosnku, lekko podsmażyć. Dodać starte warzywa i ziemniaki. Smażyć/dusić przez ok 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Warzywa powinny się dobrze podsmażyć, jak się lekko przypalą na dnie to nie szkodzi.
  3. Podsmażone warzywa zalać wodą i gotować ok 20 minut aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pokruszony ser topiony i trochę podgotować aż się rozpuści.
  4. Całość zmiksować.
  5. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  6. Boczek podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron aż się skurczy i zmieni w chrupiące kawałki.
  7. Zupę podawać z natką pietruszki i pokruszonym boczkiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/zupa-z-zimowych-warzyw/