Ciasto kokosowe z czarną porzeczką
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Kruche ciasto z kwaskowym, porzeczkowym dżemem pod mocno kokosową kruszonką
Author:
Serves: 14
Ingredients
  • WIERZCH
  • 120 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • ½ szklanki mąki
  • SPÓD
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 i ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 50 g wiórków kokosowych
  • DO ŚRODKA
  • ⅔ słoiczka kwaskowej konfitury – z czarnej porzeczki albo z jeżyn
Instructions
  1. WIERZCH
  2. Zmiksować masło z cukrem.
  3. Dodawać po 1 jajku cały czas miksując.
  4. Dodać mąkę i zmiksować na wolnych obrotach.
  5. Na końcu dodać wiórki i zmiksować.
  6. Odstawić do lodówki.
  7. SPÓD
  8. Zmiksować masło z cukrem.
  9. Dodać jajko i zmiksować.
  10. W oddzielnej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia – dodać do masła i zmiksować na wolnych obrotach – ciasto powinno przypominać kruszonkę.
  11. Dodać wiórki i śmietanę, wyrobić ręką ciasto.
  12. Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem.
  13. Na spodzie wyłożyć ciasto – można to robić bez wałkowania tylko odrywając po kawałku i dociskać na spodzie.
  14. Na spód z ciasta wyłożyć konfiturę.
  15. Na wierzch wyłożyć warstwę kokosową odrywając po kawałku ciasta i układając je ściśle obok siebie.
  16. Piec 35 minut w temperaturze 170 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/ciasto-kokosowe-z-czarna-porzeczka/