Ciasto kokosowe z czarną porzeczką
Total time
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 14
- WIERZCH
- 120 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 200 g wiórków kokosowych
- ½ szklanki mąki
- SPÓD
- 150 g miękkiego masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 jajko
- 1 i ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 50 g wiórków kokosowych
- DO ŚRODKA
- ⅔ słoiczka kwaskowej konfitury – z czarnej porzeczki albo z jeżyn
- WIERZCH
- Zmiksować masło z cukrem.
- Dodawać po 1 jajku cały czas miksując.
- Dodać mąkę i zmiksować na wolnych obrotach.
- Na końcu dodać wiórki i zmiksować.
- Odstawić do lodówki.
- SPÓD
- Zmiksować masło z cukrem.
- Dodać jajko i zmiksować.
- W oddzielnej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia – dodać do masła i zmiksować na wolnych obrotach – ciasto powinno przypominać kruszonkę.
- Dodać wiórki i śmietanę, wyrobić ręką ciasto.
- Prostokątną formę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Na spodzie wyłożyć ciasto – można to robić bez wałkowania tylko odrywając po kawałku i dociskać na spodzie.
- Na spód z ciasta wyłożyć konfiturę.
- Na wierzch wyłożyć warstwę kokosową odrywając po kawałku ciasta i układając je ściśle obok siebie.
- Piec 35 minut w temperaturze 170 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/02/ciasto-kokosowe-z-czarna-porzeczka/
3.2.2885