Hummus z pieczoną papryką
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Doskonały hummus z dodatkiem pieczonej papryki
Author:
Ingredients
  • 2 puszki ciecierzycy (każda po 400 g)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki pasty tahini
  • ½ łyżeczki soli
Instructions
  1. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (z opcją grilla).
  2. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, ułożyć w formie do pieczenia.
  3. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-15 minut, w czasie pieczenia obrócić ze dwa razy tak, żeby papryka się z każdej strony upiekła (czarne plamy niech was nie przerażają).
  4. Przełożyć paprykę do torby foliowej, odstawić na ok 15-20 minut, następnie ściągnąć z papryki spalone skórki.
  5. Czosnek drobno posiekać.
  6. Odsączyć ciecierzycę na sitku.
  7. Wszystkie składniki hummusu umieścić w blenderze i bardzo dokładnie zmiksować.
  8. W razie potrzeby doprawić solą albo dodać soku z cytryny.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/hummus-z-pieczona-papryka/