½ szklanki mleka kokosowego (lub mniej/wiecej do uzyskania lubianej konsystencji(
30 g czekolady (ja miałam gorzką)
miód – ok 1 łyżeczki , lub więcej do smaku
1 łyżeczka masła
1 łyżka nasion chia (opcjonalnie)
do posypania: orzechy, wiórki kokosowe
Instructions
Płatki quinoa umieścić w garnku, zalać wodą, przepłukać i wodę odlać – należy to robić na sitku – przełożyć z powrotem płatki do garnka.
Zalać ½ szklanki wody i zagotować. Gotować ok 5-7 minut aż woda wyparuje (można trochę wody dolać w razie konieczności). Jak macie normalną kaszę (nie w płatkach) to należy ją gotować ok 15 minut.
Kaszę zestawić dodać czekoladę i masło, pomieszać do rozpuszczenia i dodać mleko kokosowe.
Dosłodzić miodem, dodać nasiona chia. Odstawić na kilka minut.
Przed podaniem posypać orzechami i wiórkami kokosowymi.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/czekoladowa-quinoa-na-sniadanie/