Granola z wiórkami kokosowymi, migdałami, żurawiną i prażoną kasza jaglaną
Author: www.cookingforemily.pl
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki gorącej wody
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 100 g migdałów (najlepiej takich w słupkach, można też w płatkach)
- 100 g wiórków kokosowych
- ⅓ szklanki miodu,
- 2 łyżki oleju kokosowego (ostatecznie oleju roślinnego)
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szklaka żurawiny
- Kaszę jaglaną zalać wodą i ostawić pod przykryciem na ½ godziny.
- Następnie odlać wodę, zalać ponownie zimną wodą i dobrze przepłukać, wylać wodę.
- Kaszę rozłożyć na talerzu wyłożonym podwójną warstwą papieru kuchennego i odstawić do obsuszenia.
- W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki, migdały i kaszę – wymieszać.
- W garnku rozpuścić miód z olejem kokosowym, oddać sól.
- Miód dodać do mieszanki z płatkami i dobrze wymieszać.
- Rozłożyć granolę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
- Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni mieszając co jakiś czas, żeby wszystkie płatki się zarumieniły.
- Wystawić płatki z piekarniki do dodać żurawinę – wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
- Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2-3 tygodni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/granola-z-wiorkami-kokosowymi-migdalami-zurawina-i-prazona-kasza-jaglana/
3.2.2885