Granola z wiórkami kokosowymi, migdałami, żurawiną i prażoną kasza jaglaną
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Zdrowa i prosta domowa granola: płatki owsiane, wiórki kokosowe, żurawina migdały i prażona kasza jaglana. Całość zapieczona z olejem kokosowym i miodem.
Author:
Ingredients
  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • ½ szklanki gorącej wody
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 100 g migdałów (najlepiej takich w słupkach, można też w płatkach)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • ⅓ szklanki miodu,
  • 2 łyżki oleju kokosowego (ostatecznie oleju roślinnego)
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szklaka żurawiny
Instructions
  1. Kaszę jaglaną zalać wodą i ostawić pod przykryciem na ½ godziny.
  2. Następnie odlać wodę, zalać ponownie zimną wodą i dobrze przepłukać, wylać wodę.
  3. Kaszę rozłożyć na talerzu wyłożonym podwójną warstwą papieru kuchennego i odstawić do obsuszenia.
  4. W misce wymieszać płatki owsiane, wiórki, migdały i kaszę – wymieszać.
  5. W garnku rozpuścić miód z olejem kokosowym, oddać sól.
  6. Miód dodać do mieszanki z płatkami i dobrze wymieszać.
  7. Rozłożyć granolę na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  8. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni mieszając co jakiś czas, żeby wszystkie płatki się zarumieniły.
  9. Wystawić płatki z piekarniki do dodać żurawinę – wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  10. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do 2-3 tygodni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/granola-z-wiorkami-kokosowymi-migdalami-zurawina-i-prazona-kasza-jaglana/