Cielęce pulpeciki gotowane na parze z jarzynką
 
 
Delikatne cielęce pulpeciki z kaszą manną gotowane na parze. Razem z pulpecikami gotujemy starte warzywa, które potem podajemy jako jarzynkę. Z podanych proporcji wyjdą 3 porcje obiadowe ( po 3-4 pulpeciki na obiad). Danie dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia.
Author:
Ingredients
  • 200 g mielonej cielęciny
  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • żółtko
  • łyżeczka posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • pół dużej pietruszki
  • ¼ selera
  • ⅓ posiekanego pora
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka masła
Instructions
  1. Cielęcinę wymieszać z kaszą, żółtkiem i łyżeczką posiekanych ziół. Zmoczonymi rękoma formować małe pulpeciki. Marchewkę, pietruszkęi selera zetrzeć na tarce, pora posiekać.
  2. Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą tyle żeby były przykryte, ułożyć wkładkę do gotowania na parze, ułożyć na niej pulpeciki. Całość gotować ok 2o minut aż warzywa będą miękkie.
  3. Zdjąć wkładkę do gotowania na parze.
  4. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze kilka minut, dodać natkę pietruszki. Starszym dzieciom można podać jarzynkę w tej formie, młodszym można bardziej rozdrobnić np. zmiksować.
  5. Przełożyć pulpeciki do sosu. Przed podaniem rozdrobnić pulpety widelcem.
  6. Podawać z ryżem albo makaronem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/04/cielece-pulpeciki-gotowane-na-parze-z-jarzynka/