Delikatne cielęce pulpeciki z kaszą manną gotowane na parze. Razem z pulpecikami gotujemy starte warzywa, które potem podajemy jako jarzynkę. Z podanych proporcji wyjdą 3 porcje obiadowe ( po 3-4 pulpeciki na obiad). Danie dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia.
Author: cookingforemily.pl
Ingredients
200 g mielonej cielęciny
3 łyżeczki kaszy manny
żółtko
łyżeczka posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki
1 duża marchewka
pół dużej pietruszki
¼ selera
⅓ posiekanego pora
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka masła
Instructions
Cielęcinę wymieszać z kaszą, żółtkiem i łyżeczką posiekanych ziół. Zmoczonymi rękoma formować małe pulpeciki. Marchewkę, pietruszkęi selera zetrzeć na tarce, pora posiekać.
Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą tyle żeby były przykryte, ułożyć wkładkę do gotowania na parze, ułożyć na niej pulpeciki. Całość gotować ok 2o minut aż warzywa będą miękkie.
Zdjąć wkładkę do gotowania na parze.
Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, gotować jeszcze kilka minut, dodać natkę pietruszki. Starszym dzieciom można podać jarzynkę w tej formie, młodszym można bardziej rozdrobnić np. zmiksować.
Przełożyć pulpeciki do sosu. Przed podaniem rozdrobnić pulpety widelcem.
Podawać z ryżem albo makaronem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2014/04/cielece-pulpeciki-gotowane-na-parze-z-jarzynka/