Chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Rozgrzewające wegańskie chilli z soczewicy, fasoli adzuki i słodkich ziemniaków. Podane z avocado i kolendrą
Author:
Serves: 6
Ingredients
  • ⅓ szklanki fasoli adzuki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki ostrej papryki albo 1 skruszone małe suszone chilli
  • 1 łyżeczka mielonego albo utartego w moździerzu kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamony
  • 2 ząbki czosnku
  • ⅔ szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 500 ml rosołku warzywnego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z 1 limonki
  • do podania avocado i kolendra
Instructions
  1. Fasolę namoczyć na noc.
  2. Fasolę przepłukać i zalać zimną wodą. Następnie gotować 30-40 minut aż zmięknie. Odsączyć.
  3. W czasie gotowania fasoli pokroić cebulę, posiekać czosnek.
  4. W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę, kmin, chilli, kurkumę i cynamon, smażyć, mieszając ok 10 minut, dodać posiekany czosnek i smażyć kolejne 2-3 minuty.
  5. Soczewicę przepłukać dwukrotnie, odsączyć.
  6. Ziemniaki posiekać w kostkę.
  7. Do cebuli dodać ziemniaki, chwilę podsmażyć, dodać rosołek i soczewicę.
  8. Gotować ok 15 minut aż soczewica zacznie się rozpadać a ziemniaki zmiękną.
  9. Dodać passatę pomidorową i ugotowana fasolę adzuki. Gotować ok 5 minut.
  10. Doprawić solą i pieprzem, oraz sokiem z limonki.
  11. Podawać z avocado i kolendrą.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/chilli-z-soczewicy-fasoli-adzuki-i-slodkich-ziemniakow/