Chipsy z kalafiora
- pół kalafiora
- ok 1 szklanki tartego twardego sera np. parmezan. dziugas, olęder (kalafiora i sera ma być podobna ilość)
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- Kalafior rozdrobnić – najlepiej w melakserze albo ścierając na drobnych oczkach tarki.
- Zmieszać wszystkie składniki w misce.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni
- Wykładać na blachę ok łyżki mieszanki lekko ugniatając i spłaszczając.
- Piec ok 7-10 minut aż chipsy się dobrze podpieką.
- Odstawić do całkowitego ostygnięcia i szerokim nożem albo płaską łopatką delikatnie podważać i zdejmować z blachy.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/chipsy-z-kalafiora-i-sera-zoltego/
3.2.2929