Zapiekane naleśniki ryżowe z mięsem i cukinią
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Delikatne, bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej, z mięsno-cukiniowym środkiem zapieczone w pomidorowym sosie
Author:
Serves: 9
Ingredients
  • NALEŚNIKI
  • 1 i ½ szklanki mąki ryzowej (300 g)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pol szklanki wody
  • szklanka mleka ryzowego (lub innego mleka)
  • 3 jajka
  • pol lyzeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • NADZIENIE
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • ½ mięsa mielonego drobiowego
  • 5 łyżek passaty pomidorowej
  • sól, pieprz do smaku
  • NA WIERZCH
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • dowolny ser do posypania na wierzchu – ja miałam mozzarelle
Instructions
  1. Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20 minut.
  2. W tym czasie przygotować farsz: Cukinię zetrzeć na tarce, lekko posolić i odstawić na sitku do odsączenia wody.
  3. Cebulę pokroić, czosnek posiekać.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut, dodać czosnek a po chwili dodać mięso. Smażyć aż mięso się podrumieni ( jak trzeba odlać wodę, która się będzie zbierała na patelni).
  5. Dodać marchewkę i podsmażyć kilka minut.
  6. Cukinię mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Smażyć ok 5 minut, dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
  7. Usmażyć naleśniki. Ciasto będzie się rozwarstwiało więc przed każdym nabraniem ciasta należy ciasto zamieszać.
  8. Po usmażeniu na każdy naleśnik kłaść kilka 2-3 łyżki nadzienia i zawijać w rulon.
  9. Naleśniki układać na ścisło w formie do zapiekania.
  10. Passatę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i wylać na naleśniki. Posypać serem.
  11. Zapiekać ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/zapiekane-nalesniki-z-maki-ryzowej-z-miesem-i-cukinia/