Delikatne, bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej, z mięsno-cukiniowym środkiem zapieczone w pomidorowym sosie
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 9
Ingredients
NALEŚNIKI
1 i ½ szklanki mąki ryzowej (300 g)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pol szklanki wody
szklanka mleka ryzowego (lub innego mleka)
3 jajka
pol lyzeczki soli
2 łyżki oliwy
NADZIENIE
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 cukinia
2 średnie marchewki
½ mięsa mielonego drobiowego
5 łyżek passaty pomidorowej
sól, pieprz do smaku
NA WIERZCH
150 ml passaty pomidorowej
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól, pieprz
dowolny ser do posypania na wierzchu – ja miałam mozzarelle
Instructions
Składniki na naleśniki zmiksować i odstawić na 20 minut.
W tym czasie przygotować farsz: Cukinię zetrzeć na tarce, lekko posolić i odstawić na sitku do odsączenia wody.
Cebulę pokroić, czosnek posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut, dodać czosnek a po chwili dodać mięso. Smażyć aż mięso się podrumieni ( jak trzeba odlać wodę, która się będzie zbierała na patelni).
Dodać marchewkę i podsmażyć kilka minut.
Cukinię mocno odcisnąć i dodać do mięsa. Smażyć ok 5 minut, dodać passatę pomidorową, doprawić solą i pieprzem, odstawić.
Usmażyć naleśniki. Ciasto będzie się rozwarstwiało więc przed każdym nabraniem ciasta należy ciasto zamieszać.
Po usmażeniu na każdy naleśnik kłaść kilka 2-3 łyżki nadzienia i zawijać w rulon.
Naleśniki układać na ścisło w formie do zapiekania.
Passatę wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem i wylać na naleśniki. Posypać serem.
Zapiekać ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/zapiekane-nalesniki-z-maki-ryzowej-z-miesem-i-cukinia/