Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Pyszne frytki z warzyw korzeniowych z obłędnym sosem z tahini.
Author:
Ingredients
  • Warzywa korzeniowe (marchwewki. pietruszki ,seler, pasternak) - dowolna ilość ale lepiej więcej niż mniej bo raz że się kurczą a dwa szybko schodzą
  • Kilka łyżek oliwy
  • sól,pieprz
  • ok 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • SOS z TAHINI
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 6 łyżek wody,
  • łyżka soku z cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • do posypania: kolendra lub szczypiorek
Instructions
  1. Warzywa obrać i pokroić w kształt frytek.
  2. Obtoczyć w oliwie, posypać solą i kaszką kukurydzianą, wymieszać.
  3. Wyłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem
  4. Piec ok 30 minut w 190 stopniach mieszając co jakiś czas.
  5. Składniki sosu zblendować na gładki sos.
  6. Frytki podawać polane sosem i posypane kolendrą i/lub szczypiorkiem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/frytki-z-warzyw-korzeniowych-z-sosem-z-tahini/