Frytki z warzyw korzeniowych z sosem z tahini
Author: www.cookingforemily.pl
- Warzywa korzeniowe (marchwewki. pietruszki ,seler, pasternak) - dowolna ilość ale lepiej więcej niż mniej bo raz że się kurczą a dwa szybko schodzą
- Kilka łyżek oliwy
- sól,pieprz
- ok 1-2 łyżki kaszki kukurydzianej
- SOS z TAHINI
- 3 łyżki pasty tahini
- 6 łyżek wody,
- łyżka soku z cytryny
- mały ząbek czosnku
- sól do smaku
- do posypania: kolendra lub szczypiorek
- Warzywa obrać i pokroić w kształt frytek.
- Obtoczyć w oliwie, posypać solą i kaszką kukurydzianą, wymieszać.
- Wyłożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem
- Piec ok 30 minut w 190 stopniach mieszając co jakiś czas.
- Składniki sosu zblendować na gładki sos.
- Frytki podawać polane sosem i posypane kolendrą i/lub szczypiorkiem
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/03/frytki-z-warzyw-korzeniowych-z-sosem-z-tahini/
3.2.2929