Bezmączne ciasto na bazie mielonych migdałów, z dodatkiem gruszek
Author: www.cookingforemily.pl
Ingredients
3 gruszki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru
2 szklanki mielonych migdałów (ok 250 g) - ja zmieliłam płatki migdałowe ale można użyć gotowych mielonych migdałów
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 jajek
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu
Instructions
Gruszki obrać.
Dwie z nich pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką cukru i łyżką soku z cytryny i łyżką wody. Włożyć do małego garnka i postawić na małym ogniu – gotować ok 5 minut mieszając aż gruszki zmiękną. Można też wstawić na 2-3 minuty do mikrofali.
Gruszki odsączyć z soku i wody – zmiksować.
Jajka zmiksować z cukrem, dodać migdały, przestudzone pure z gruszek, ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w formie 22 cm, ale można piec w większej, ciasto nie będzie tak wysokie.
Trzecią gruszkę pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę na trzy plasterki.
Na patelni rozgrzać masło z miodem i lekko przesmażyć plasterki gruszek z każdej strony.
Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć delikatnie gruszki, polać pozostałym na patelni sosem i posypać płatkami migdałowymi.
Piec 50 minut.
Przed podaniem całkowicie ostudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/ciasto-migdalowe-z-gruszkami-bez-maki-i-tluszczu/