Ciasto migdałowe z gruszkami, bez mąki i tłuszczu
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Bezmączne ciasto na bazie mielonych migdałów, z dodatkiem gruszek
Author:
Ingredients
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 2 szklanki mielonych migdałów (ok 250 g) - ja zmieliłam płatki migdałowe ale można użyć gotowych mielonych migdałów
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 jajek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła
  • garść płatków migdałowych do posypania na wierzchu
Instructions
  1. Gruszki obrać.
  2. Dwie z nich pokroić w kostkę, wymieszać z łyżką cukru i łyżką soku z cytryny i łyżką wody. Włożyć do małego garnka i postawić na małym ogniu – gotować ok 5 minut mieszając aż gruszki zmiękną. Można też wstawić na 2-3 minuty do mikrofali.
  3. Gruszki odsączyć z soku i wody – zmiksować.
  4. Jajka zmiksować z cukrem, dodać migdały, przestudzone pure z gruszek, ekstrakt waniliowy i dobrze wszystko wymieszać.
  5. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Okrągłą formę z wyjmowanym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia. Ja piekłam w formie 22 cm, ale można piec w większej, ciasto nie będzie tak wysokie.
  6. Trzecią gruszkę pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić każdą ćwiartkę na trzy plasterki.
  7. Na patelni rozgrzać masło z miodem i lekko przesmażyć plasterki gruszek z każdej strony.
  8. Ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu ułożyć delikatnie gruszki, polać pozostałym na patelni sosem i posypać płatkami migdałowymi.
  9. Piec 50 minut.
  10. Przed podaniem całkowicie ostudzić.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/ciasto-migdalowe-z-gruszkami-bez-maki-i-tluszczu/