Kokosowe placuszki z mąki ryżowej z bananami i sosem truskawkowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Ingredients
  • 250 g mąki ryżowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki mleka ryżowego (albo inne roślinne)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 banany
  • olej kokosowy do smażenia
  • na sos
  • 250 g truskawek (użyłam mrożone)
  • 2 łyżki cukru
Instructions
  1. Mąkę, proszek, wiórki kokosowe, mleko, jajka i cukier umieścić w misce i roztrzepać.
  2. Dodać banany i wszystko razem zblendować.
  3. Odstawić na 20 minut.
  4. Przygotować sos: truskawki i cukier umieścić w garnku i pogotować kilka minut aż puszczą sok.
  5. Zblendować i gotować jeszcze ok 5 minut.
  6. Placuszki usmażyć – najlepiej na oleju kokosowym
  7. Podawać jeszcze ciepłe, polane sosem truskawkowym.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/kokosowe-placuszki-z-maki-ryzowej-z-bananami-i-sosem-truskawkowym/