Batoniki musli z orzechami, daktylami i masłem orzechowym
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Energetyczne batoniki musli napakowane orzechami i migdałami
Ingredients
  • 1 pełen kubek płatków owsianych
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g migdałów
  • 200 g daktyli
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 4 czubate łyżki masła orzechowego
Instructions
  1. Płatki i migdały rozłożyć na blasze do pieczenia.
  2. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podbiec co jakiś czas mieszając (ok 10 minut). Odstawić do ostygnięcia. Na blachę wyłożyć orzechy laskowe i też piec ok 10 minut, mieszając. Orzechy przełożyć do ściereczki i przez pocieranie pozbawić je łupinek. Łupinki wyrzucić.
  3. Daktyle zmiksować na lepką masę. Jak macie twarde daktyle to trzeba je przed zmiksowaniem zalać wrzątkiem i zostawić na ok 5 minut. Po zmiksowaniu daktyle powinny stanowić zbitą lepką masę.
  4. Miód i masło włożyć do słoiczka i wstawić do garnka z wodą. Garnek ustawić na małym ogniu i zagotować wodę, mieszając miód i masło aż się połączy i zagrzeje.
  5. Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać. Masa będzie bardzo zwarta więc warto mieszać ręką jak ciasto.
  6. Wyłożyć między dwie warstwy folii i ugnieść w owalny kształt o ok 1 cm grubości. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę a najlepiej całą noc.
  7. Pokroić w kawałki.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/batoniki-musli-z-orzechami-daktylami-i-maslem-orzechowym/