Placki gryczane z białym serem
 
Prep time
Cook time
Total time
 
Placki z mąki gryczanej z nadzieniem z białego sera
Author:
Serves: 10
Ingredients
  • 300 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • sól,
  • pieprz
  • gorąca woda
  • Nadzienie:
  • 250 g sera białego
  • 1 żółtko
  • pęczek szczypiorku
  • sol, pieprz
  • olej do smażenia
  • do podania: kwaśna śmietana, zarumieniona cebulka lub smażony boczek
Instructions
  1. Do miski wsypać mąkę gryczaną i wymieszać z ok ¼ łyżeczki soli. Mąkę zalać wrzątkiem i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Wody powinno być tyle, żeby ciasto było gęste, jak na chleb czy pizze. Ciasto odstawić pod przykryciem na ok 30 minut.
  2. Ser wymieszać z żółtkiem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
  3. Blat kuchenny wysypać mąką.
  4. Nabierać po dużej łyżce ciasta i formować w ręku płaski placek. Na nim kłaść po łyżce nadzienia i zamykać jak sakiewkę. Następnie placki spłaszczyć w ręku o ułożyć na blacie kuchennym wysypanym mąką, złączeniem do dołu. Można je jeszcze trochę spłaszczyć.
  5. Smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
  6. Podawać ze śmietaną, albo podsmażoną cebulką lub boczkiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/placki-gryczane-z-bialym-serem/