Placki z mąki gryczanej z nadzieniem z białego sera
Author: www.cookingforemily.pl
Serves: 10
Ingredients
300 g mąki gryczanej
100 g mąki pszennej
sól,
pieprz
gorąca woda
Nadzienie:
250 g sera białego
1 żółtko
pęczek szczypiorku
sol, pieprz
olej do smażenia
do podania: kwaśna śmietana, zarumieniona cebulka lub smażony boczek
Instructions
Do miski wsypać mąkę gryczaną i wymieszać z ok ¼ łyżeczki soli. Mąkę zalać wrzątkiem i wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Wody powinno być tyle, żeby ciasto było gęste, jak na chleb czy pizze. Ciasto odstawić pod przykryciem na ok 30 minut.
Ser wymieszać z żółtkiem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
Blat kuchenny wysypać mąką.
Nabierać po dużej łyżce ciasta i formować w ręku płaski placek. Na nim kłaść po łyżce nadzienia i zamykać jak sakiewkę. Następnie placki spłaszczyć w ręku o ułożyć na blacie kuchennym wysypanym mąką, złączeniem do dołu. Można je jeszcze trochę spłaszczyć.
Smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Podawać ze śmietaną, albo podsmażoną cebulką lub boczkiem.
Recipe by Cooking for Emily at https://cookingforemily.pl/2015/04/placki-gryczane-z-bialym-serem/