Go Back

Kruche paszteciki z rybą

Cooking for Emily
Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół.
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
czas odpoczywania ciasta 40 mins
Total Time 50 mins
Servings 6 osól

Ingredients
  

CIASTO

  • 300 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

FARSZ

  • 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości)
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sól, pieprz

POZA TYM

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

Instructions
 

  • Z mąki ( z dodatkiem soli) i masła zrobić kruszonkę w palcach - dodać wodę i żółtko, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki.
  • Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, posolić, popieprzyć i wymieszać.
  • Ciasto  rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok 12 cm na 5 cm. Na cieście układać 1-2 łyżki farszu ( nie na środku tylko bardziej z jednej strony- od brzucha i głowy ryby), lekko ugnieść i przykryć drugim płatem ciasta. Dobrze docisnąć boki, i nożem wykroić kształt ryby.
    Mi z podanych składników wyszło 8 rybek ( czyli trzeba zrobić 16 prostokątów)
  • Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować za pomocą pędzelka każdą rybę.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut.