Paszteciki z rybą ( i w kształcie ryby) w kruchym cieście. Świetne danie, nie tylko dla dzieci, idealne na świąteczny stół.
Prep Time30mins
Cook Time20mins
czas odpoczywania ciasta40mins
Total Time50mins
Servings: 6osól
Author: Cooking for Emily
Ingredients
CIASTO
300gmasła
400gmąki pszennej
4łyżkizimnej wody
1żółtko
szczyptasoli
FARSZ
300gbiałej ryby(ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości)
1łyżeczkaposiekanego koperku
1/2 łyżeczkistartej skórki z cytryny
sól, pieprz
POZA TYM
1żółtko
1 łyżkamleka
Instructions
Z mąki ( z dodatkiem soli) i masła zrobić kruszonkę w palcach - dodać wodę i żółtko, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki.
Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, posolić, popieprzyć i wymieszać.
Ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach ok 12 cm na 5 cm. Na cieście układać 1-2 łyżki farszu ( nie na środku tylko bardziej z jednej strony- od brzucha i głowy ryby), lekko ugnieść i przykryć drugim płatem ciasta. Dobrze docisnąć boki, i nożem wykroić kształt ryby.Mi z podanych składników wyszło 8 rybek ( czyli trzeba zrobić 16 prostokątów)
Żółtko wymieszać z mlekiem i posmarować za pomocą pędzelka każdą rybę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rybki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut.