Go Back

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym

Cooking for Emily
Prosta, szybka, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z curry, pomidorami i mleczkiem kokosowym.
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
Course Soup
Servings 6

Ingredients
  

  • 2 łyżki oleju (moze być kokosowy)
  • 1 cebula
  • 4 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 szklanka soczewicy czerwonej
  • 3 szklanki wody
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/2 sztuki limonki będzie potrzebny tylko sok
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 pęczka kolendry

Instructions
 

  • Cebulę pokroić w kawałeczki.
    W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć 5 minut.
    Imbir zetrzeć, czosnek posiekać - dodać do cebuli, smażyć chwilę i dodać przyprawę curry, zamieszać.
    Soczewicę przepłukać i odsączyć - dodać do garnka, wymieszać całość i zalać wodą.
    Gotować 10 minut, dodać pomidory i mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut aż soczewica zmięknie.
    Doprawić solą, cukrem, sokiem z limonki i sosem sojowym.
    Podawać posypane kolendrą.