Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami i mleczkiem kokosowym
Cooking for Emily
Prosta, szybka, rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy z curry, pomidorami i mleczkiem kokosowym.
Prep Time 15 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 45 mins
- 2 łyżki oleju (moze być kokosowy)
- 1 cebula
- 4 cm imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 3 szklanki wody
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- 1/2 sztuki limonki będzie potrzebny tylko sok
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 pęczka kolendry
Cebulę pokroić w kawałeczki.W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć 5 minut.Imbir zetrzeć, czosnek posiekać - dodać do cebuli, smażyć chwilę i dodać przyprawę curry, zamieszać.Soczewicę przepłukać i odsączyć - dodać do garnka, wymieszać całość i zalać wodą.Gotować 10 minut, dodać pomidory i mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut aż soczewica zmięknie.Doprawić solą, cukrem, sokiem z limonki i sosem sojowym.Podawać posypane kolendrą.