grecka-zupa-cytrynowa-avgolemono
Print Recipe

Grecka zupa cytrynowa

Avgolemono - grecka zupa cytrynowa z ryżem, zagęszczona żółtkami
Prep Time5 mins
Cook Time20 mins
Total Time25 mins

Ingredients

  • 1,5 litra rosołku
  • 100 g ryżu
  • 3 żółtka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Ryż wypłukać, dodać do rosołu i zagotować.
    Gotować 15 minut, aż ryż zmięknie.
    Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, z całości wycisnąć sok.
    Żółtka ubić z sokiem z cytryny.
    Do żółtek dodawać powoli szklankę gorącego rosołu mieszać energicznie.
    Pod zupą zmniejszyć ogień, dodawać stopniowo żółtka, cały czas mieszając zupę. Dodać skórkę. Gotować jeszcze ok 3 minut, mieszając aż zgęstnieje ale nie można doprowadzić do wrzenia.
    Doprawić solą i pieprzem, podawać z natką pietruszki.