Grecka zupa cytrynowa
Avgolemono - grecka zupa cytrynowa z ryżem, zagęszczona żółtkami
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 25 mins
- 1,5 litra rosołku
- 100 g ryżu
- 3 żółtka
- 1 cytryna
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz do smaku
Ryż wypłukać, dodać do rosołu i zagotować.Gotować 15 minut, aż ryż zmięknie.Z połowy cytryny zetrzeć skórkę, z całości wycisnąć sok.Żółtka ubić z sokiem z cytryny.Do żółtek dodawać powoli szklankę gorącego rosołu mieszać energicznie.Pod zupą zmniejszyć ogień, dodawać stopniowo żółtka, cały czas mieszając zupę. Dodać skórkę. Gotować jeszcze ok 3 minut, mieszając aż zgęstnieje ale nie można doprowadzić do wrzenia.Doprawić solą i pieprzem, podawać z natką pietruszki.