Migdałowe muffinki z bananem i cukinią
Bezglutenowe muffinki na bazie migdałów i mąki ryżowej z dodatkiem banana i cukini, pachnące cynamonem
Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju kokosowoego nierafinowany
- 2 łyżki miodu albo syropu z agawy
- 2/3 średniej cukinii ok 2,3 szklanki po starciu
- 2/3 szklanki maki ryżowej
- 1/2 szklanki mielonych migdałów można zmielić samemu lub użyć mąki migdałowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Cukinię zetrzeć, umieścić na sitku i wygnieść, odstawić.W misce umieścić banany - rozgnieść widelcem.Olej rozpuścić, dodać do bananów wraz z jajkami i słodziwem- dokładnie wymieszać (można też zblendować/zmiksować).W drugiej misce wymieszać mąkę, migdały, proszek i przyprawy - dodać do mokrych składników i wymieszać. Wmieszać odcisniętą cukinię.Formę do pieczenia muffinek wyłożyć foremkami, nakładać po 2 łyżki masy.Mi wyszło 12 muffinek.Piec 23-25 minut w temperaturze 180 stopni.