migdalowe-muffinki-z-bananem-i-cukinia
Print Recipe
5 from 2 votes

Migdałowe muffinki z bananem i cukinią

Bezglutenowe muffinki na bazie migdałów i mąki ryżowej z dodatkiem banana i cukini, pachnące cynamonem
Prep Time10 mins
Cook Time25 mins
Total Time35 mins
Servings: 12

Ingredients

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju kokosowoego nierafinowany
  • 2 łyżki miodu albo syropu z agawy
  • 2/3 średniej cukinii ok 2,3 szklanki po starciu
  • 2/3 szklanki maki ryżowej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów można zmielić samemu lub użyć mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Instructions

  • Cukinię zetrzeć, umieścić na sitku i wygnieść, odstawić.
    W misce umieścić banany - rozgnieść widelcem.
    Olej rozpuścić, dodać do bananów wraz z jajkami i słodziwem- dokładnie wymieszać (można też zblendować/zmiksować).
    W drugiej misce wymieszać  mąkę, migdały, proszek i przyprawy - dodać do mokrych składników i wymieszać. Wmieszać odcisniętą cukinię.
    Formę do pieczenia muffinek wyłożyć foremkami, nakładać po 2 łyżki masy.
    Mi wyszło 12 muffinek.
    Piec 23-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Notes

Inspiracja: @tuuliatalvo