kluski-z-kaszy-manny-z-parmezanem
Print Recipe
5 from 1 vote

Zapiekane kluski z kaszy manny z parmezanem

Kwintesencja comfort food - kluseczki z kaszy manny z mlekiem, masłem i parmezanem. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz, zapieczone pod dodatkową warstwą żółtego sera. Jako samodzielna przekąska albo dodatek do innego dania np. cukinii w pomidorach.
Prep Time30 mins
Cook Time20 mins
Odpoczywanie2 hrs
Total Time50 mins
Servings: 4 porcje

Ingredients

  • 80 g masła
  • 1 litr mleka
  • 250 g kaszy manny
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 żółtka
  • 40 g sera żółtego ( np cheddar)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Instructions

  • Wlać do garnka mleko, dodać masło, sól i pieprz i zagotować.
    Żółtka zmieszać w miseczce.
    Gdy masło się rozpuści i mleko będzie gorące ( ale nie może się gotować) zestawić z ognia -mieszając ( najlepiej za pomocą trzepaczki)  dodać kaszkę, parmezan, żółtka i gałkę - całość dobrze zmieszać.
    Garnek postawić na małym ogniu i mieszając gotować jeszcze ok 3-4 minuty. Następnie zestawić z ognia i pozostawić na 15 minut ( nie dłużej bo będzie się kruszyło).
    Na blacie rozłożyć dwa nachodzące na siebie, długie na szerokość stołu kawałki foli spożywczej, na nią wyłożyć połowę kaszy manny formując gruby wałek, zawinąć folią, docisnąć i nadać ostateczny kształt wałka. 
    Z drugą połową zrobić to samo. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
    Formę do zapiekania wysmarować masłem.
    Wałki pokroić na plasterki i ułożyć je w formie tak, żeby nachodziły na siebie, posypać startym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, na koniec podpiec jeszcze ok 4-5 minut pod grillem.

Notes

Przepis pochodzi z książki "Prosto" Yotama Ottolenghiego.
Do klusek zrobiłam cukinię w pomidorach - w garnku rozgrzałam oliwę, dodałam cebulkę i czosnek, podsmażyłam do tego dwie puszki pomidorów - poddusiłam 2o minut aż całość zgęstniała na koniec doprawiłam solą i pieprzem i dodałam oregano. Na drugiej patelni rozgrzałam oliwę, dodałam cukinię pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażyłam, dodałam dwa pokrojone ząbki czosnku i smażyłam aż całość się zarumieniła, przełożyłam do garnka z pomidorami i chwilę jeszcze podgotowałam.