Go Back
drozdzowe-bulki-z-pieczarkami-i-serem

Drożdżowe bułki z pieczarkami i serem

Puszyste, drożdżowe bułki z pieczarkami, pomidorami, szynką i serem żółtym. Elegancka wersja zapiekanki z pieczarkami, idealna na wynos.
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 25 mins
wyrastanie ciasta 1 hr
Total Time 55 mins

Ingredients
  

  • 1 szklanka mleka + 3 łyżki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli

NADZIENIE

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g szynki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 100 g żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli

NA WIERZCH

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • garść nasion sezamu

Instructions
 

  • Mleko lekko podgrzać.
    W miseczce wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Odstwić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Jajko i żółtka umieścić w misce, wymieszać.
    W dużej misce umieścić mąkę, dodać sól i wymieszać.
    Masło rozpuścić i lekko przestudzić.
    Do mąki dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka -wymieszać, dodać masło i olej, zmieszać i następnie wyrobić ciasto – ok 10-15 minut, żeby było gładkie i odchodziło od miski i rąk.
    Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.
  • Przygotować nadzienie:
    Cebulę posiekać, pieczarki i szynkę pokroić w drobną kostkę.
    Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę ok 5 minut aż zmięknie, dodać pieczarki, smażyć aż puszczą wodę i trochę odparują. Dodać szynkę, przecier pomidorowy, sól i oregano, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
    Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z przestudzonym farszem.
  • Ciasto podzielić na 10 porcji. 
    Wziąć kawałek ciasta, rozpłaszczyć w ręce, nałożyć nadzienie, zamknąć i uformować bułeczkę.
    Odkładać złączeniem do doły na wysmarowaną masłem na dużą blachę, zachowując odstępy - można też upiec tak jak na zdjęciu w dużej, w formie na tartę. Odstawić bułki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut.
    Mleko wymieszać z żółtkiem - nasmarować każdą bułkę za pomocą pędzelka, posypać parmezanem.
    Piec 25-30 minut w 180 stopniach