Go Back
zupa-krem-z-batatow-czarnej-fasoli

Zupa krem z batatów z czarną fasolą

Gęsta, słodkawa zupa krem z batatów i czarnej fasoli, zrównoważona w smaku kwaskowatością limonki, z dodatkiem mleka kokosowego i kolendry.
Prep Time 15 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 40 mins
Servings 4

Ingredients
  

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne można pominąć jak będzie dla dzieci
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 cm imbiru starte
  • 600 g batatow czyli ok 2 średniej wielkości
  • 1 litr rosołku albo wywaru warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 3 szklanki ugotowanej czarnej fasoli może być z puszki
  • 3 łyżki soku z limonki trzeba próbować dodając
  • garść liści kolendry

Instructions
 

  • Cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Bataty pokroić w kostkę
  • W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać kmin, kolendrę i pieprz, smażyć 1 minutę, dodać cebulę i sól, smażyć aż cebula zmięknie ( ok 5-7 minut).
  • Dodać czosnek, starty imbir, chwilę przesmażyć, dodać bataty i zalać rosołkiem i mlekiem kokosowym - gotować aż bataty zmiękną (ok 15 minut). Dodać 2/3 fasoli i gotować jeszcze trochę.
  • Zupę przełożyć do blendera i zmiksować ( albo zrobić to za pomocą blendera ręcznego). Przelać do garnka, dodać resztę fasoli, doprawić sokiem z limonki i solą jeżeli jest taka potrzeba. Podawać z kolendrą. Można polać oliwą.

Notes

Przepis pochodzi z książki Sarah Britton "Naturalnie i zdrowo"